Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Hipertansiyon ve Beslenme

Hipertansiyon ve Beslenme

Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç vardır. Bu basınç olması gerekenden fazla ise hipertansiyon sinyalleri sizin için çalıyor demektir. Hipertansiyon için kullanılan diğer bir isim ise yüksek tansiyondur. BKİ ile hipertansiyon arasında çok önemli bir bağ vardır, yapılan çalışmalarda hipertansiyon hastalarının yarısından fazlası obezdir. Bu sebeple hipertansiyonu olan bireylerin kilolarına dikkat etmesi, fazla kilosu olan kişilerin ise beslenme uzmanı kontrolünde kilo vermesi gerekmektedir.

Hekim tarafından hipertansiyon tanısı almış kişilerin kan basıncının kontrol altında tutmaları için sağlıklı beslenmeleri oldukça önemlidir.

Hipertansiyonu olan bireylerin dikkat etmesi gerekenler:

  • Öncelikli olarak BKİ ideal değerlere getirilmelidir.
  • Hekim önerisi doğrultusunda mutlaka egzersiz yapılmalıdır.
  • Tuz alımı 6 g’ın altında tutulmalıdır. Bunun için yemeklere ekstra tuz ilave edilmemelidir.
  • Posa alımı arttırılmalıdır.
  • Potasyum ve magnezyumdan zengin yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, roka, ıspanak…) ve kalsiyumdan zengin besinler ( süt ve süt ürünleri..) beslenme programında yer almalıdır.
  • Haftada en az 2 gün balık tüketmek kan basıncı düzenlenmesi için önemlidir.
  • Paketlenmiş gıdalarda ürün etiketleri mutlaka incelenmelidir. Sodyum oranı düşük ürünler tercih edilmelidir.
  • Alkol alımına sınırlandırılma getirilmelidir.
  • Doymuş yağ alımından uzak durulmalı sağlıklı yağlar beslenme programına dahil edilmelidir.
  • Sarımsak, hipertansiyonu olan kişilerin beslenme programına dahil edilmeli, bütün olarak değil ezilerek tüketilmelidir.
  • Turşu, zeytin, salamura besinler, konserveler, işlenmiş et ürünleri, krakerler sodyumdan zengin besinlerdir bu sebeple tüketimi sınırlandırılmalıdır.

© 2022 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır