Akdeniz diyeti vitamin, mineral ve lif bakımından zengin bir beslenme modelidir. Sebzeler, meyveler ve tahıllar Akdeniz diyetinin temelini oluşturmaktadır.
- Antioksidan kaynağı olan sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon kadar tüketilmelidir.
- Doymamış yağ kaynakları olan zeytin yağı ve yağlı tohumlar tercih edilmelidir.
- Yağlı tohumlar tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
- Omega -3 yağ asitlerinden zengin olan balıklar Akdeniz diyetinde haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
- Çalışmalar su ürünlerinde bulunan iki omega-3 yağ asiti (EPA) ve (DHA)’in sağlık açısından olumlu etkide olduğunu göstermektedir.
- Omega -3 yağ asitleri, kalp hastalığı ,kanser, şeker hastalığı ,yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etkilerinden dolayı önerilmektedir.
- Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan uskumru, sardalya, somon, hamsidir. Kızartma yerine ızgara, fırında veya buğulama şeklinde yapılarak tüketilmelidir.
- Akdeniz diyetinde kırmızı et tüketimi diğer etlere göre daha nadir tüketilmelidir. Ayda 2-3 kere tüketilebilir.
- Hayvansal proteinler süt, yoğurt, peynirden karşılanabilir.
- Tahıllar ise tam tahıl şeklinde tüketilmelidir. Diyetle alınan posa sindirim sistemini düzenlemekte ve bireylerin tokluk süresini uzatmaktadır.
- Akdeniz diyeti, kalp krizi, inme ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser, parkinson hastalığı ve alzheimer hastalığının risklerini azaltmaktadır.
- Dondurulmuş veya konserve sebzeler nadiren tüketilmektedir.
- Yapay tatlandırıcılı gıdalar tüketilmemelidir.
- Kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği porsiyonuna dikkat edilerek tüketilebilir.
- Her öğünde mutlaka sebze tüketilmelidir.
- Haftada 2 kez kuru baklagil tüketilmelidir.
- Yağlı tohumlar porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmelidir.
- Margarin, tereyağı yerine zeytinyağı tercih edilmelidir.