Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Kurban bayramında kırmızı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Bu durum kişilerde, mide problemleri, çarpıntı, kabızlık, gastrit gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bayramda sağlığınızı korumak için beslenmenizde bazı unsurlara dikkat etmelisiniz.

  • Yüksek ısıda pişirme yöntemlerinden en yaygın olanları kızartma ve kavurmadır. Etleri çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek sağlıksız bileşenlerin oluşmasına sebep olabilir. Bu bileşenler çeşitli kanser türleri ile ilişkili bulunmuştur.
  • Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi daha hafif pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde pişirilmemelidir.
  • Etler doğrudan aleve maruz bırakılmamalı mangal ve et arasındaki mesafe korunmalıdır.
  • Hayvan kesildikten 3-4 saat sonra ölüm katılığı denilen rigor mortis kaslardaki biyokimyasal değişiklikten kaynaklanmaktadır ve 36 saat sonra ortadan kalkmaktadır. Yeni kesilmiş hayvan eti lezzeti az, çiğnenmesi zor ve yapışkan bir yapıya sahiptir. Tüketildiğinde kişilerde şişkinlik, sindirim problemleri oluşturabilir. Bu nedenle tüketilmeden önce en az 36 saat bekletilmelidir.
  • Uygun koşullarda kesilmeyen, veteriner kontrolü olmayan, kurbanlık hayvanlardan insanlara hastalık bulaşabilir. Hayvanlar alınırken ve kesilirken uygun koşullarda olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir bu yüzden kalp-damar hastalığı olan kişiler tüketimine dikkat etmelidir.
  • Kişilerde demir eksikliği varsa et tüketirken yanında C vitamininden zengin sebze ve salatalar tercih edilebilir. C vitamini demir emilimini arttırmaktadır.
  • Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerine tekrar yağ eklenmesi yapılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.
  • Kilo kontrolünü sağlamak için etlerin yanına pirinç pilavı yerine bulgur ya da salata tercih edilmelidir.
  • Günlük 6-8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • Gazlı içecekler yerine bayramda ayran, şekersiz kompostolar tercih edilebilir.
  • Şerbetli tatlılar yerine porsiyon kontrolüne dikkat ederek  sütlü tatlılar tüketilebilir.
  • Etler saklanacak ise buzdolabında 4 °C, derin dondurucuda ise -18 °C saklanabilir. Fakat uzun süre saklanmamasına özen gösterilmelidir.
  • Buzluktan çıkan et, buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Tekrar dondurulmamalıdır.

 

 

 


© 2022 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır