Meyveler beslenme de en önemli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Lif açısından zengindirler. Meyveler, fruktoz adı verilen meyve şekerinden oluşur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta porsiyon kontrolüdür.
ERİK
- A,C vitamini, lif ve potasyum içeriğiyle iyi bir kaynaktır.
-Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
- Hücrelerin serbest radikallerden zarar görmesini antioksidan içeriğiyle engellemektedir.
-Kronik hastalıklar, kemik ve kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olabilir.
-İçeriğinde bulunan lif, kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlamaktadır.
KARPUZ
- A ve C vitaminleri yüksektir. A vitamini göz sağlığının korunması için en önemli vitaminlerden biridir.
- Likopen, karotenoidler gibi önemli antioksidanlara sahiptir. Likopenden zengin gıdalar, kolesterol ve kan basıncını düşürebilir.
-Sindirim sistemine fayda sağlar.
-Kalorisinin büyük kısmı karbonhidrattan gelmektedir bu yüzden kilo miktarına dikkat edilmelidir.
-Yaz aylarında özellikle sıvı kaybının oluşmasıyla su tüketimi ve sıvı takviyesine katkıda bulunan besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Karpuz %94 su içermektedir.
ÇİLEK
-C vitamini, manganez, folat ,potasyum ve yüksek oranda lif içermektedir.
- Artirit, gut, kanser ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi olabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Kolesterolü düşürür.
-Kalp damar hastalıklarında koruyucu etki gösterebilir.
-Felç ve inme gibi hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasında önemlidir.
- Yüksek antioksidan içeriğiyle kronik hastalıkların riskini azaltabilir.
ÜZÜM
- Kabuğundaki güçlü antioksidan kaynağı olan resveratrol kansere karşı koruyucudur. Uzun ömürlü genleri aktive ederek hücrelerin hayatta kalmasına yardımcı olabilir.
-Çekirdeğindeki kuersetin kan yapımına yardımcı olmaktadır.
-Üzümün kan şekerini yükseltici etkisi fazladır tüketilirken miktarına dikkat edilmelidir.
-Polifenoller kardiyovasküler hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
-Üzüm K vitamininden zengindir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
KAVUN
- A vitamini, folik asit, potasyum, bakır açısından iyi kaynaktır.
-Kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan gelmektedir. Lif oranı da diğer meyvelere göre düşüktür. Kan şekerini hızlı yükselmesine neden olur.
- C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı yabancı maddelerin ve bakterilerin saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserin büyümesine neden olabilen serbest radikallere karşı mücadeleyi arttırır.
- Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böbrek hastaları ise içeriğindeki potasyumdan dolayı tüketimine dikkat etmelilerdir.
KİRAZ
- A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir. Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir.
- Düzenli olarak kiraz tüketimi beyin hücreleri arasındaki iletişimin bozulmasını ve zihinsel aktivenin yavaşlamasını engelleyebilir .
- Beyinde uyku döngüsünün düzenlenmesini sağlar. Yatmadan bir kaç saat önce kiraz tüketildiğinde eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşabilir.
-Diyabet riskini düşürebilir.
-Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
-Kalp ve damar sağlığını korur.
-Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltabilir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
ŞEFTALİ
-A ,C vitamini ve lif içeriği yüksek bir meyvedir. Mümkünse kabuğu ile beraber tüketilmelidir.
- Böbreklerde taş ve kum oluşmasını engeller ve oluşanların da düşmesine yardımcı olur.
- Kolesterolün sağlıklı bir dengede tutulmasını sağlayan potasyum ve lif içerir. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
-Lif içeriğinin yüksek olmasıyla verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemini güçlendirmesi sayesinde kilo kontrolünü sağlayabilir.
- Bağırsakları düzenleyerek kabızlık şikayetlerini azaltmaktadır.