Sigara; kardiyovasküler hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları ve çoğu kanser türü için büyük bir risk faktörüdür. Yapılan çalışmalarda, sigara içen bireylerin, sigara içmeyenlere göre C vitamini, folik asit, posa, A vitamini, çoklu doymamış yağ asitleri, demir, beta karoten ve E vitamini alımları düşük çıkmıştır. Doymuş yağ alımları ise daha fazla bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda sigara içen bireylerin, içmeyenlere göre daha sağlıksız beslendikleri özellikle rafine ürün tüketimlerinin daha yüksek olduğu ve meyve sebze tüketimlerinin daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca sigara içen bireylerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev alan A, C ve E vitaminlerinin kandaki seviyeleri düşük bulunmuştur. Sigara içen bireyler yetersiz ve kalitesiz beslenmelerinin yanı sıra sigaradan kaynaklanan serbest radikal dediğimiz zararlı maddelerinde etkisi altındadırlar.
Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasara duyarlılığı azaltmak için beslenmede bazı unsurlara dikkat etmek gerekir.