Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Yaz Aylarında Sıvı Kaybına Dikkat!

Yaz Aylarında Sıvı Kaybına Dikkat!

Vücut düzenli olarak terleme ve idrara çıkma yoluyla su  kaybeder. Dehidratasyon, vücudun normalden daha fazla su kaybetmesine neden olan herhangi bir durumdan kaynaklanabilir.

Özellikle yaz aylarında vücuttaki su kaybının en yaygın nedeni aşırı terlemedir.

Yaz aylarında , ter bezleri vücudu serinletmek için nemlendirir. Bu çalışma şekli buharlaşmadır. Bir damla ter, cildinizden buharlaştıkça, az miktarda ısı alır.  

Terleme aynı zamanda cildinizi nemlendirir ve vücudunuzdaki elektrolit dengesini korur. Terlediğinizde oluşan  sıvı esas olarak tuz ve sudan oluşmaktadır. Aşırı terleme ise  fazla miktarda sıvı kaybına neden olabilir.

Sıvı kaybı sonucu organlar, hücreler ve dokular çalışamaz. Sıvı kaybı hemen düzeltilmezse, şoka neden olmaktadır. Hafif dehidratasyon (sıvı kaybı) genellikle evde tedavi edilebilirken, ciddi dehidratasyon (sıvı kaybı)  hastanede veya acil bakım ortamında tedavi edilir.

 

Dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtileri:

Hafif ve  orta derecede;

-Uyuklama

-Kuru ağız

-Artan susuzluk

-Azalmış idrara çıkma

-Kuru cilt

-Kabızlık

-Baş dönmesi veya baş ağrısı

 

Aşırı dehidratasyon belirtileri:

-Düşük kan basıncı

-Hızlı kalp atışı

-Hızlı solunum ateş batık gözler

-Buruşuk cilt

-Koyu idrar

-Aşırı susuzluk

 

Dehidratasyon( Sıvı kaybı ) Dikkat Edilmesi Gerekenler :

1- Özellikle yaz aylarında  vücut ısısının yükselmesiyle terleme artmaktadır. Sıvı tüketimi de buna bağlı olarak arttırılmalıdır. Kış aylarında 8-10 su bardağı olan su tüketimi yaz aylarında 10-12 su bardağına çıkarılmalıdır.

2- Susama hissi olmasa da düzenli sıvı alımına özen gösterilmelidir.

3- Asitli içecekler yerine ayran, süt ,bitki çayları tercih edilebilir.

4- Sıcak havada  egzersiz yapılıyorsa  düzenli aralıklarla sıvı alınmalıdır.

5- İdrar çıkışı kontrol edilmeli azalma veya renginde koyulaşma durumun da sıvı alımı arttırılmalıdır.

6- Su tüketiminin yanında sıvı takviyesine katkıda bulunan besinlerin tüketimi arttırılabilir. Salatalık % 96  ,kabak %95 ,karpuz %94 su içermektedir.

7- Sıcak ve nemli havalarda yorgunluğu önlemek için az  ve sık beslenmek gerekir.

8- Yağlı veya kızartılmış yemekler  yerine zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir.

9- Aşırı terlemeyle  vücuttan su , potasyum ,sodyum mineralleri  atılmaktadır. Bireylerde bunla birlikte  halsizlik ,yorgunluk oluşabilir. 

10- Düşük tansiyonu olan bireyler soda tercih edebilirler. Yüksek sodyum içeriği ile tansiyonu yükseltir.

11- Su ,elektrolit ve proteinden zengin ara öğünler  tüketilebilir.


© 2022 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır