Antioksidanlar; vücudumuzda serbest radikallerle birleşerek, hücrelerin zarar görmesini engeller. Antioksidanların bir kısmı vücudumuz tarafından üretilirken diğer kısmı ise besinler yolu ile vücudumuza giriş yapmaktadır. Bir besin ne kadar çok antioksidan içerir ise, vücudumuzdaki serbest radikalleri o kadar fazla yok eder ve bağışık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı bizi korur.
Araştırmalar, antioksidanların; sağlıklı kalmamızda, kalp hastalıklarından korunmada, diyabet gibi kronik hastalıkların ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir.
Besinlerin antioksidan içeriğini, oksijen radikal absorbans kapasitesi (ORAC) yöntemi ile öğrenebiliriz.
ORAC Skorlarına göre; antioksidan meyveler;
ORAC Skorlarına göre antioksidan sebzeler;
Antioksidanları öncelikle besinlerden alıyor olmamız oldukça önemlidir. Beslenme düzeninize antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveleri ekleyerek serbest radikallerin vücudunuzda oluşumunu azaltmış olursunuz. Ayrıca yaşlanmanın beraberinde getirdiği hastalıkları geciktirmek için ve kanserden korunmak için de antioksidan meyve ve sebzelerden yararlanmanız oldukça önemlidir.