Son zamanların favori besini olan avokado, besin değeri açısından oldukça faydalıdır. Avokadonun, 100 gramında yaklaşık 167 kalori bulunmaktadır ve enerjisinin %80’i kaliteli yağlardan gelmektedir. Avokadonun faydalarına bakacak olursak;
- Protein içeriği diğer meyvelerden daha yüksektir.
Avokado, protein içeriğiyle tanınan pek çok besinden daha fazla protein içermektedir. İçeriğinde, asparagin, aspartik asit, glutamin ve glutamik asit gibi serbest aminoasitler bulunmaktadır.
- Antioksidan özelliği yüksektir. A, C, E, B1, B2 vitaminlerinden zengindir.
Avokado içerdiği E vitamini sayesinde Alzheimer riskine karşı koruyucudur. B1, B2 vitaminleri içeriği ile de fiziksel ve zihinsel sağlığı korucu etkisi vardır.
- Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengindir.
Omega 3 ve Omega 6 doymamış yağ asitlerinden zengin olan avokado, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Potasyum içeriği yüksektir.
Muzdan daha çok potasyum içeriğine sahiptir. Kan basıncını dengeleyerek tansiyonu düzenleyici özelliği bulunmaktadır.
- Kolesterolü dengeleyici özelliği vardır.
Kalp hastalıklarına neden olan kanda düşük yoğunluktaki lipoprotein (LDL) kolesterol seviyesini azaltan, tekli doymamış oleik asitleri içermektedir. Yüksek oranda doymamış yağ asitleri içeriği ile kardiyovasküler hastalık riskini önlemektedir.
- Avokado kanseri önlemeye yardımcı olur.
Antikanserojen özelliğe sahip olan avokado, toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlamakta ve tüm kanser türlerinin risklerini azaltmaktadır.
- Göz sağlığında etkilidir.
Beta-karoten, lutein ve zeaksantin içeriği ile göz sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Üreme sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık % 20’sini karşılamaktadır.
- Sindirim sistemini destekler.
Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapmaktadır. Lif içeriği yüksektir bu sebeple hem kilo kontrolü hem de kabızlık problemine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Kullanım şekli oldukça fonksiyonel bir besin olan avokadonun kalori miktarı normal meyvelerden 4 kat daha yüksek olduğu için tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Diyetinizde avokadoyu uygun miktarlarda kullanarak daha sağlıklı ve daha zengin öğünler oluşturabilirsiniz.