Soya sütü, soya fasulyesinden suyun özütlenmesi yolu ile elde edilen ve besleyici özelliklere sahip olan bir gıda maddesidir. Uzak Doğu ülkelerinde özellikle de Japonya ve Çin’de yıllardır bilinmektedir. Gerçekte süt sayılmayan soya sütü, besin değerleri bakımından inek sütüne yakın olduğu ve genellikle süt yerine tercih edildiğinden süt olarak adlandırılmaktadır.
Latoz intoleransı olan kişiler inek sütü, keçi sütü gibi laktoz içeren sütlerin yerine soya sütünü tercih edilebilirler. Vejetaryenler ve veganlar için de soya sütü, hayvansal kaynaklı sütlerin yerine bitkisel kaynaklı alternatif olarak tercih edilmektedir.
100 ml soya sütü 32 kkal’dır. 1,8 g yağ, 0,2 g karbonhidrat ve 3,3 g protein içerir. Soya sütü inek sütünde bulunan kalsiyum miktarının 4’te 1’ine sahiptir. Bu sebeple çoğu firma hazır soya sütlerine kalsiyum eklemektedir. Ancak sonradan eklenen kalsiyumun doğalı kadar etkili olmadığı yapılan bazı araştırmalarda belirtilmiştir.
Soya Sütünün Faydaları;
- Menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcıdır.
- Kolesterol içermez, LDL’yi düşürücü etkisi vardır.
- Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcıdır.
- Laktoz intoleransına sebep olmaz.
Soya sütünü tüketirken bazı durumlara dikkat etmek gerekmektedir. Soya sütü içerdiği fitoöstrojen sebebiyle özellikle meme kanseri olan hastalarda kütle artışına sebep olabilmektedir ve tiroit hastalarının kullandığı bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bazı kişilerde de alerjiye neden olabilmektedir.