Gluten, tahıllarda bulunan bir protein grubunun adıdır. Bu protein grubundan ikisi gliadin ve glutenin su ile karıştırıldığında gluten olarak bilinen maddeyi oluşturur. Aslında zararlı etkiyi yapan gliadindir. Çölyak hastalarında rahatsızlık yapmasının sebebi glutenli yiyecekler tüketildiğinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus adı verilen kıvrımlar zarar görürler ve alınan gıdalar gitgide emilemez hale gelirler. Çölyak hastaları bu sebeple glutenli gıdalar tükettikleri zaman ishal, karın ağrısı, karın şişliği, gluten ataksisi gelişebilir. Eğer çölyak hastalığınız varsa gluten içermeyen besinler tüketmeniz gerekmektedir.
Gluten içeren besinler: Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunların türevleri
Gluten içermeyen besinler: Et, tavuk, balık ve deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, kuru yemişler, yağlar...
Gluten içermeyen tahıllar: Kinoa, pirinç, mısır…
Yulafa baktığımızda aslında gluten içermez fakat üretim hattından kaynaklı çapraz bulaşma olasılığı çok yüksek olduğundan glutenli ürün gibi kabul edilir. Bu sebeple yulaf tercih edilecekse ürünün etiketine bakılmalıdır.
Glutensiz beslenmede en önemli mesele etiket okumaktır çünkü bir markete gittiğimizde paketli ürünlerin içinde glütensiz olan ürün bulmak çok zordur. O yüzden tüketmeden önce mutlaka ürünün içinde etiket okunmalı ve gluten içermediği belirtilen ürünler tercih edilmelidir.