Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Demir Eksikliği Anemisi Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Demir Eksikliği Anemisi Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Demir, vücut için temel bir mineraldir. Demir mineralinin vücuttaki en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Hemoglobin, vücutta tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirmektedir. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu zinde tutmakta ve B vitaminlerinden daha fazla yararlanmayı sağlamaktadır. Demir minerali vücutta üretilmediği için, yiyecekler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Yiyeceklerle alınan demir minerali, emilime uğrayarak vücutta kullanılmaktadır. Beslenme yolu ile yeterli miktarda demir minerali alınamaması ya da aşırı kan kaybı durumlarında vücudun demir deposu tükenebilir. Bu duruma ‘demir eksikliği anemisi (kansızlık)’ denir. Demir eksikliği anemisinin en büyük nedenlerinden birisi yeterli ve dengeli beslenmemektir. Yeterli ve dengeli beslenmek, beslenme ile ilişkili tüm sağlık sorunlarının önüne geçmek için en önemli anahtardır. Demir eksikliği anemisi için beslenme önerileri aşağıda belirtilmiştir.

  • Günlük beslenme ile vücuda alınan demir mineralinin miktarı kadar, demir mineralinin vücuttaki emilimi de çok önemlidir.
  • Hayvansal kökenli demire “hem demir”,  bitkisel kökenli demire “hem olmayan demir” denmektedir. Hem demir içeren hayvansal kökenli yiyecekler emilimi en yüksek olan demir kaynaklarıdır.
  • Dana eti, koyun eti gibi hayvansal gıdaların demir içeriklerinin yüksek olmasının yanında içerdikleri demir mineralinin emilim oranları da yüksektir. Demirin bitkisel kökenli zengin kaynakları iyi pişmiş kuru baklagiller, soya fasulyesi, yumurta, kuru meyveler (özellikle kuru üzüm, kuru kayısı), pekmez, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı), fındık, fıstık, susam, tahin gibi yiyeceklerdir.
  • Demir mineralinden zengin yiyecekler, C vitamini içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde demir mineralinin emilimi artmaktadır.
  • Kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklı sebzeler, biber gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveler günlük beslenmede mutlaka tüketilmelidir.
  • Kahvaltıda yumurtanın yanında yeşillik tüketmek demir mineralinin vücutta kullanımını arttırmaktadır.
  • Et yemeklerinin ve kuru baklagil yemeklerinin yanında bol limonlu salata tüketilmelidir.
  • Ceviz, fındık, badem gibi çiğ yağlı tohumlar ile birlikte portakal, mandalina, kivi gibi C vitamininden zengin meyveler tüketilmelidir.
  • Yemek esnasında çay içilmesi demir emilimini azaltacağından çay öğün aralarında ve açık olarak içilmelidir. Çayın demir emilimine olumsuz etkisine engel olmak için çaya birkaç damla limon sıkılabilir.
  • Nitrat ve nitrit içeren sosis, salam gibi et ürünlerinin tüketilmesi demir emilimini azaltan faktörlerden birisidir bu nedenle günlük beslenmede bu tür yiyeceklere yer verilmemelidir.

Ara
© 2023 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır