Sağlıklı beslenmek sadece iyi bir diyet programı ve egzersiz olduğunu düşünüyorsanız eğer, tekrar düşünmelisiniz. En az bu iki parametre kadar öğün saatlerinizde önem taşımaktadır.. Vücudunuzun sağlıklı olması için tükettiğiniz sağlıklı yiyecekler kadar yemeğinizi yediğiniz zaman ve aralık da fazlasıyla önemlidir. Peki öğün saatlerini nasıl ayarlayabilirim? Günde kaç öğün yemeliyim? Ara öğünlerimi ana öğünlerden kaç saat sonra tüketmeliyim? Bu ve bunun gibi soruların cevapları bugünkü blog yazımızda.
Günde Kaç Öğün Yemek Sağlıklı?
Günde kaç öğün yemek sağlıklı? sorusu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bunun nedeni de her kişinin yaşam tarzı, aktivite düzeyi, vücut tipi ve diyet amaçları farklılık göstermesinden kaynaklanır. Çoğu diyetisyen ve bilimsel açıklamalarda öğün sayısının 3 ana öğün ve 2 ara öğün olması gerektiği önerilmektedir. Bunun nedeni besinlerin miktarı ve tüketilme zamanları düzenli bir beslenme programı oluşturmak sağlık açısından ve kilo vermede etkilidir. Kilo vermek için az öğün tüketmek ya da aşırı beslenmek metabolizmanızı etkileyebilir. Bu yüzden de öğün sayısı önem taşır.
Günde tükettiğiniz öğün sayısı kadar, bu öğünlerde tükettiğiniz besinler de sizin sağlığınız açısından önemlidir. Kesinlikle tek tip beslenmemelisiniz. Örnek verecek olursak; sadece karbonhidrat yüklü beslendiğiniz takdirde bu size fazla kilodan başka bir şey vermeyecektir .Bu yüzden de protein, karbonhidrat oranın dengelendiği bir beslenme programı benimsemeniz gerekmektedir. Peki diyette öğün sayılarını nasıl ayarlamam gerekir?
Diyette Öğün Saatleri Nasıl Ayarlanmalıdır?
Yemek saatleri kilo alıp vermenizde doğrudan etkili olup, doğru zamanda beslenmek size pek çok noktadan avantaj sağlar.
Diyette öğün saatleri nasıl ayarlanmalı sorusu için günde kaç öğün tüketilmeli? Öğünler arasında kaç saat aralık bulunmalı? sorularınız cevaplamamız gerekmektedir.
Günde Kaç Öğün, Kaç Ara Öğün Tüketilmelidir?
Kişiden kişiye vücuda alınan besinlerin sindirilmesi ve kullanımı farklılık arz etmektedir. Temelde 3 ana öğün sabah, öğle ve akşam vakitlerinde tüketildiği için acıkma süreleri de benzerlik göstermektedir. Öğünler düzenli saatlerde tüketildiği takdirde vücut bu saatlere uyum sağlar fakat aşırı beslenme ya da aç kalma durumlarında vücudumuzun dengesi bozulur. Buna bağlı olarak uzun öğün araları vücuda daha az protein girmesine ve kişinin enerjinin azalmasına sebebiyet verir.
İdeal Öğün Sayısı ve Saati Nedir?
İdeal öğün sayısı ve saatleri; kişinin yaşam tarzı, aktivite düzeyi, vücut tipi ve diyet amaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır. Meyve, yoğurt, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan ara öğün arasında ise 2-3 saat bırakılması önerilmektedir. Uygulanan öğün sayısı işinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirlendiği unutulmamalıdır.
Öğünleriniz için uygun saatler ise şu şekildedir:
Sabah Kahvaltısı İçin İdeal Öğün Saati Nedir?
Sabah uyandığınızda metabolizmanız normalden daha hızlıdır. Günün en önemli öğünü olarak bilinen kahvaltıyı uyandıktan 1-2 saat sonra yapmak, gün içerisinde daha az acıkmanızı sağlar. Ayrıca sabah saatlerinde yaşadığınız kısa süreli açlık sonrası ilk yemek hücre yenilenmesini hızlandırarak, metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olur.En doğru sabah kahvaltısı saati uyandıktan sonraki 1 saattir.
Ara Öğünler Kaç Saat Aralıkla Tüketilmeli?
Ara öğün saatleri için ideal saatler ana öğünlerden 2-3 saat geçmeyecek şekilde olmalıdır. Örnek verecek olursak; sabah 8:00-8:30 gibi kahvaltı yapan biri için ilk ara öğün saati 10:30-11:00 gibi yapmanız gereklidir. Burada önemli olan nokta ana öğün değil ara öğün tükettiğinizin farkında olmanız ve buna göre beslenmeniz gerektiğidir. Eğer ara öğünde sizi tok tutan şeyler tüketirsiniz, öğle yemeğinizin saatini kaçırır ve düzeni oturtamayabilirsiniz. Kendinize ayırdığınız 15 dk’lık ara öğünlerle daha sağlıklı beslenebilirsiniz.
Öğle Yemeği Saat Kaçta Yenmeli?
Öğle yemeği için en uygun zaman kahvaltıdan sonraki 4-5 saat sonrasıdır. Bir saat dilimi söyleyecek olursak eğer en uygun saat 12:00 olarak söyleyebiliriz. Öğlen yemeğinde protein miktarı yüksek besinler tüketilmelidir. Bu nedenle protein kaynağı olan baklagiller, et ve balık ürünlerini yeterli miktarda alınmalı ve et ve balık ürünlerinin yağda kızarmış olmamaları gerekmektedir. Tatlı menüsü yerine meyveyi tercih edilmeli ve meyve yemekten hemen sonra tüketilmemelidir.
Akşam Yemeği Saat Kaçta Yenmelidir?
Akşam yemeği için ideal saat 18 – 20 saat aralığını söyleyebiliriz. Akşam öğününde çorba içimine dikkat etmelisiniz. Çorba sindiriminizi kolaylaştırır. Çorbanın yanında sulu sebze yemekleri ve salatayla beraber beyaz et yiyebilirsiniz.
İkinci ara öğününüzü ya akşam yemeği öncesinde ya da uyumadan 2-3 saat öncesinde yemeniz gerekmektedir. Bu öğünde daha sağlıklı bir şekilde uykunuzu getirmek için uykunuzu getirecek süt, yoğurt gibi besinler tüketerek sağlıklı bir şekilde bir günlük beslenmenizi sonlandırabilirsiniz.
Diyette Öğün Saatlerinin Önemi ve Tavsiyeler
Araştırmalarda gösteriyor ki düzenli aralıklarla, her gün aynı saatlerde yemek yemek, kilo vermeyi %28 oranında hızlandırmaktadır.
Bunun haricinde doğru zamanda doğru besinleri yemek vücudunuzdaki olumlu etkileri şunlardır:
-
Düzenli yemek metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağlar.
-
Vücut ağırlığınızın düzenlenmesini sağlar.
-
Obeziteye bağlı hastalıkların yönetilmesini kolaylaştırır.
-
Uyku döngünüzün düzene girmesini sağlar.
-
Doğru saatlerde yapılan doğru beslenme biçimi kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde de olumlu etkiler yaratır.
Sağlığımız için doğru beslenmek kadar öğün saatleri de fazlasıyla önemlidir. Beslenmeniz gereken öğün saatleri ve tüketmeniz gereken beslenme tavsiyeleri:
- Uyandıktan sonraki bir saat içinde, vücudunuz uykunuz sırasında tüm besinleri işledi ve enerji oluşturmaya hazır hale geldi. Günün en önemli öğününde yüksek protein ve düşük şeker ve karbonhidrat seçebilirsiniz.
- Yaklaşık 3 saat sonra, hafif, düşük kalorili bir atıştırmalık, öğle yemeğine kadar sizi tok tutacaktır.
- Öğleden sonra 12 civarında, kahvaltıdan yaklaşık 5 saat sonra, metabolizmanızı aktif tutmak için vücudunuzun daha büyük bir desteğe ihtiyacı olacaktır. Burada karmaşık karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lif ile birlikte tavuk veya balık gibi yağsız proteinler tüketebilirsiniz.
- Öğle yemeğinden yaklaşık 3 saat sonra ya da en az 3 saat önce öğününüz protein, kompleks karbonhidratlar, meyveler ve sebzeler içermelidir.
Ana ve Ara Öğün Saatleri
Öğün 🍴 |
🕕 Zaman |
Gıda 🍽 |
Kahvaltı |
8:00-8:30 |
Taze meyveli yulaf ezmesi veya ıspanaklı omlet |
Ara Öğün 1 |
10:30-11:00 |
Dilimlenmiş elma veya az yağlı yoğurt (şekersiz) |
Öğle Yemeği |
12:00 |
Kahverengi pirinç ve brokoli ile somon |
Ara Öğün 2 |
15:00 |
Fındık kuru meyve |
Akşam Yemeği |
18:00 -20:00 |
Domates çorbası- Erişte- Tavuk- Salata |
Burada amaç tükettiğimiz besinleri daha rahat sindirebilmek ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaktır. Ne zaman neyi ne kadar yiyeceğinizi bilmemiz daha istikrarlı, dengeli ve sağlıklı beslenme biçimi kazanmanızı sağlar. Fedbox diyet fit yemek paketi tam saatinde 5 öğün teslimat saati ve kalorisi hesaplanmış beslenme paketimizle sağlıklı ve dengeli beslenmeniz daha da kolaylaşır.
Sıkça Sorulan Sorular
Günde en az kaç öğün yemeliyiz?
Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az 3 öğün tüketilmesi gerekmektedir. 3 ana öğün dışında öğünler arası sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
Kilo almamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz?
Zayıflamak için aç kalmak zorunda değilsiniz. 3 ana, 2 ara öğün tüketmelisiniz. Eğer öğünlerinizi atlarsanız kan şekeriniz düşecektir. Bu da sizin daha fazla acıkmanıza neden olur.
3 öğün yemek mi, 2 öğün yemek mi?
Günde 3 öğün belirli bir düzende beslenmek en sağlıklı olanıdır.
Diyette öğün atladım ne yapmalıyım?
Öğün atlamanız daha fazla acıkmanıza sebebiyet verir. Bu da bir sonraki öğünde gerektiğinden daha fazla beslenmenize yol açar.
Saat kaçtan sonra yemek yemezsem kilo veririm?
Şu saatte sonra yemek yemezsem kilo veririm diye bir şey yoktur. Eğer öğünlerinizi tam saatinde olması gerektiği miktarda tüketirseniz eğer kilo kontrolünüz sağlanmış olur.