Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Kaliteli Protein: Yumurta

Kaliteli Protein: Yumurta

Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Bir yumurtada ortalama 6 gram protein bulunur. Yumurta düşük kalorili, yüksek proteinli olması ve tokluk sağlaması açısından vazgeçilmez besinlerimizden biridir.

Yapılan bir çalışmada yumurtanın tokluk hissinin sağlanmasında 72 saat etkili olduğu bulunmuştur. Özellikle kahvaltıda yumurta tercih etmek, gün içerisindeki tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Yumurtaya dair önyargıların temel kaynağı yüksek kolesterol içeriğidir. 1 adet yumurtada yaklaşık 200 mg kolesterol bulunur ancak yapılan birçok çalışmada beslenme ile alınan bu kolesterolün kan kolesterol düzeylerine etkisi çok az olduğu görülmüştür.

Yumurta, vitamin ve mineral açısından da zengindir. Yumurtanın sarısında bulunan kolin, zihin fonksiyonlarında etkilidir. Yapılan çalışmalarda kolin tüketenlerin alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin düşük olduğu belirtilmiştir. Yumurta akı ve sarısı birbirinden farklı miktarlarda vitamin-mineral içerirler. Yumurta sarısı; A, D, E, B1, B2, biyotin, kolin, pantetonik asit içerir yumurta akı ise; niasin açısından zengindir. Yumurta akında ayrıca sodyum, potasyum, klor, kükürt ve magnezyum; yumurta sarısında ise başta demir olmak üzere bakır, kalsiyum, fosfor ve çinko mineralleri bulunur. Yumurta beyin dokusunun gelişimi, sinir sisteminin sağlığı için de önemlidir.

Yumurta rafadan olarak tüketildiğinde (yarı pişmiş) biotin vitaminini, avidin adlı proteini bağlar, bu sebeple her ikisinden de yararlanamayız, yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşmeyi önlemiş oluruz. Bu açıdan en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Fakat yumurta fazla piştiğinde ise sarısının etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen yeşil bir halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. O yüzden yumurtayı olduğundan fazla pişirmemeye, pişirirken 10 dakikayı aşmamaya dikkat etmeliyiz.

Yumurta satın alınırken birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Kırık olan yumurtalar satın alınmamalı çünkü kırık olan yumurtalar çabuk bozulur ve mikroorganizmalar için uygun ortam oluşturur. Yumurtanın kabuğu temiz olmalı, yumurtalar saklanırken kesinlikle yıkanmamalıdır çünkü yıkandığında koruyucu tabakasını kaybeder bu sebeple yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.


Ara
© 2023 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır