Ketojenik diyet birçok kişinin sağlıklı beslenme sürecini planlaması konusunda alternatif olarak tercih ettiği bir beslenme şeklidir.
Ketojenik diyet kilo vermeyi amaçlayan bir diyettir. Temel prensibi, alternatif yağ tüketimini desteklemek için karbonhidratlardan elde edilen enerjiyi (yani kalorileri) vücuttan uzaklaştırmaktır. Menüden veya haftalık diyet planından da anlaşılacağı gibi, özellikle başlangıçta ekmek ve makarnanın neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasını içerdiğinden, takip etmesi zor olduğu kadar etkili görünüyor.
Ketojenik Diyet Nasıl Çalışır?
Bilindiği gibi vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyulan ana enerji kaynağı fizyolojik olarak karbonhidratlardan (şekerlerden) alınır. Metabolizma doğal olarak böyle çalışır! Ama bu enerji kaynağı başarısız olursa ne olur? İnsan vücudu bir alternatif kullanır: bu nedenle birikmiş yağları yakmaya başlar ve zamanla kilo vermeyi destekler. Bu sürece ketoz denir. (Keton cisimlerinin, atık moleküllerin oluşumunu indüklediği için) ve genellikle karbonhidratların önemli ölçüde azalmasından yaklaşık 48 saat sonra veya maksimum 20-50 gr miktarında başlar.
Öte yandan, kancadan çıkar çıkmaz hemen durur. Ketoz bu nedenle indüklenmiş, doğal olmayan bir durumdur ve bu nedenle dikkat etmezseniz tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu diyet sadece bir beslenme uzmanının tıbbi gözetiminde yapılmalıdır.
Ketojenik Diyette Ne Yenir Ne Yenmez?
Sadece tek bir ketojenik diyet türü yoktur. Birçoğu karbonhidratları, büyük miktarda yağı ve orta miktarda proteini büyük ölçüde azaltmayı içeren temel bir temel şemaya sahiptir. Vücudun hala bazı şekerlere ihtiyacı vardır ve bu nedenle bunlar, düşük glisemik indeksli gıdalardan alınması gereken günlük 20-50 gram maksimum limitte de olsa verilir. Bu nedenle ekmek, makarna, pirinç veya tahıllar, baklagiller veya alkolsüz içecekler, ölçülü meyve yok, sebzelerin yanı sıra yağ ve proteinlere de yeşil ışık yakılıyor. Standart ketojenik diyet (SKD kısaltması ile bilinir) en çok kullanılanıdır ve her gün alınması gereken makrobesin oranını sağlar: %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat.
Ketojenik Diyet Örneği
Her diyetin kişiselleştirilmesi gerektiği anlaşıldığı için haftalık ketojenik diyet menüsüne örnek olarak şunlar verilebilir:
- Kahvaltı: Tam yoğurt (2 kavanoz), pişmiş jambonlu küçük sandviç
Öğle yemeği: Balık, közlenmiş patlıcan (yaklaşık 300 gram), 1 küçük elma
Akşam: Tavuk (200 gr), salata, 1 küçük meyve
Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli domuz pastırması ve daha birçok yağlı ve proteinli tatlıyı tercih edebilirsiniz. Baharatlar için sızma zeytinyağı mükemmeldir. Ancak bu diyet tereyağına da izin verir. Bir beslenme uzmanı tarafından belirlenmesi gereken gıdaların doğru miktarlarına dikkat etmek gerekir.
Fedbox'ın sizler için özel hazırladığı Ketojenik Diyet Yemek Paketi ile, günün her saati sağlıklı bir şekilde kilo vermek artık mümkün!