Sağlıklı kilo verip hayallerimizdeki görüntüye ulaşmak, belkide hepimizin en çok istediği şeylerin başında gelmektedir. Bunun için de hepimiz kendimize göre diyet rutinleri oluşturarak, büyük bir kararlılıkla uymayı hedefliyoruz. Fakat bir noktada oluşturduğumuz bu diyet rutinlerine sadık kalamayıp, diyet rutinlerimizi bozuyoruz. Bu sebeple de her defasında yeni bir diyet rutini oluşturarak süreci tekrar tekrar yaşıyoruz.
Eğer sizde yukarıda bahsettiğimiz gibi büyük bir kararlılıkla diyete başlayıp, ertesi gün bozanlardansanız veya “Diyete başlıyorum ama istikrarlı bir şekilde devam ettiremiyorum” diyenlerdenseniz, Bu içerik yazımız tam size göre. “Kilo Vermek İstiyorum Ama Diyet Yapamıyorum” adlı içeriğimizde; Kilo vermek istemenize rağmen neden diyet yapamadığınıza, diyetinizi nasıl istikrarlı bir şekilde devam edeceğinize ve diyete ait daha birçok konu hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Hepinize keyifli okumalar dileriz.
Diyette İstikrarlı Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Diyeti sürdürmek, başlamak kadar oldukça önemli ve istikrar gerektiren bir süreçtir. Bu süreç boyunca motivasyonunuzu olabildiğince yükseltmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak profesyonel yardımı es geçmeyin. Uzman diyetisyenler tarafından alacağınız yardım istikrarınızın artmasına daha çok yardımcı olacaktır. Çünkü kendi başınıza oluşturmuş olduğunuz diyet listeleri, çoğu zaman metobolizmanıza uygun olmayabiliyor ve istediğiniz sonucu ne yazık ki elde edemiyorsunuz. Buna ek olarak diyette istikrarlı olmayı hedefliyorsanız şayet, bunu bir yaşam biçimi haline getirip içselleştirmeniz gerekmektedir. Bunun içinde diyet rutininizi kolaylaştırmak adına tüm yolları deneyimlemelisiniz. Örneğin diyetiniz için diyet yemeği yapamıyorsanız veya buna ayıracak vaktiniz yoksa, gerekirse mutlaka dışarıdan destek almalısınız. Böylece diyet yapmaya üşenmeyip, istikrarınız daha da artmış olacak ve istediğiniz sonuçlara ulaşmış olacaksınız. Ayrıca diyette istikrarınızı hız kesmeden devam ettirmek istiyorsanız, diyet rutininizde katı olmamaya özen gösterin. Mesela kilo vermek için kendinizi aç bırakmayın bunun yerine daha sağlıklı ve çeşitli gıdaların olduğu alternatifleri deneyimleyin. Böylelikle diyet listenizde çeşitlilik oluşturmanız diyete olan istikrarınızı da arttıracaktır.
Peki Vücut Diyete Kaç Günde Alışır?
Belkide diyete başladığınız andan itibaren en merak edilen soruların başında “Diyete kaç günde alışırım?” sorusudur. Bu soruya tam net bir cevap verememekle beraber; kişinin metabolizmasına, beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, genetik özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Fakat genel bir süre vermek gerekirse bu süre birkaç haftayı bulmaktadır.
Metabolizmanıza uygun diyet rutinine başladığınız andan itibaren vücudunuzda öncelikli olarak glikojeni tüketirsiniz. Sonra ise vücut yağ yakımına başlar ve bu süreç bir kaç haftayı bulur. Bu nedenle vücudunuzun diyete ne kadar sürede alışacağı hakkında net ve kesin bir bilgi vermek yanlış olur.
Çok Acıkıyorum Neler Yapmam Gerekir?
Birçoğumuzun diyet sürecinde veya günlük yaşantısında yaşadığı sorunların başında gelmektedir. Her ne kadar yemek yemiş olsak da çabuk acıkabiliyoruz bunu engellemek adına basit ama etkili 5 adımla engelleyebilirsiniz. İşte o etkili 5 adım;
1. Diyet Yaparken Öğünlerinizi Sıklaştırın
Diyet programına başlarken kesinlikle doğru bir planlama yapmalısınız. Örneğin 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan diyet rutinleri oldukça faydalı olabiliyor. Hem böylelikle kişi sık sık acıkmanın önüne geçerek, dengeli bir diyet düzeni sağlanmış olur. Diyet rutininideki öğün sıklığını planlarken, mutlaka uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız.
2. Diyet Listenizde Proteinlere Yer Açın
“Diyete başlıyorum” dediğiniz andan itibaren yediğiniz besinlerin kalitesi oldukça önemlidir. Bu nedenle diyet programınızın başında mutlaka protein ağırlıklı besinler yer almalıdır. Bunun temel nedeni, vücudu uzun süre tok tutmasıdır diyebiliriz. Protein bakımından zengin olan; tavuk, balık, et, yumurta, yoğurt, süt gibi besinler diyet yaparken çabuk acıkmanızı engeller.Böylece diyet yapmak size zor gelmeyecek, aksine çabuk acıkmadığınız için daha da motive olmuş olacaksınız.
3. Olabildiğince Sağlıklı Diyet Atıştırmalıklarına Ağırlık Verin
Diyet listenizi oluştururken yer verdiğiniz ara öğünlerde sağlıklı diyet atıştırmalıkları yemeye gayret gösterin. Bunu yaparken tatlandırıcı ve şekerlemelerden olabildiğince uzak durun. Bunun için yapmanız gereken tek şey fındık, badem, ceviz, avokado, humus gibi besin yönünden zengin ürünler tüketmektir. Ara öğünleriniz de kesinlikle yer vermenizi öneririz.
4. Diyetin Ana Kaynağı: Su
Diyet programına başlarken en önemli besin kaynaklarının başında su gelmektedir. Su vücuttaki toksinleri ve ödemi attığı için birçok yönden diyetinizi desteklemektedir. Vücutta oluşturduğu tokluk hissiyle beraber daha az yemenizi sağlayarak, sağlıklı bir diyet düzeni oluşturmanızı sağlar.
5. Uyku Düzenini Es Geçmeyin
Diyete başladığınız andan itibaren en dikkat etmeniz gereken konuların başında uyku düzeni gelmektedir. Uyku düzeni hem vücudun direncini artırmak hemde daha geç acıkmamamız için etkili bir yöntemdir. Bu sebeple diyet yaparken mutlaka uyku düzeninize de dikkat etmenizi öneririz. Uyku düzeninize dikkat ederek daha sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Diyet Motivasyonumu Nasıl Artırabilirim?
Diyet yaparken sürekliliği sağlamanın önemli noktalarından birisi de yüksek motivasyondur. Yüksek motivasyon, diyette daha istikrarlı olmanızı sağlar. Bu sayede de kısa sürede sağlıklı bir şekilde istediğiniz kilolara ulaşabilirsiniz. Çünkü tamamen motive olan bir zihin, kilo odaklı ve gerçekçi hedefler koyar. Konulan bu hedefler doğrultusunda, vücut ve zihin tam motive olarak, diyet rutini için istikrarlı bir şekilde hareket eder. Bu nokta da diyet yaparken motivasyonunuzu artırmaya fayda sağlayacak, basit ama etkili birkaç önerimiz olacak sizlere.
- Ulaşılabilir Hedefler Koyun
Diyet programına başlamaya karar verdiğiniz andan itibaren, gerçekçi olaya daha fazla gayret edin. Gerçekçi olabilmek için öncelikli olarak kendinizi çok daha iyi tanımanız gerekir. Çünkü kişi kendini iyi tanıdıkça neyi gerçekten yapıp, neyi yapamayacağını daha iyi anlat. Böylece de her geçen gün daha gerçekçi hedefler koyar. Gerçekçi hedefler koyarak, hem istikrarınızı hemde motivasyonunuzu arttırmış olursunuz. Diyete başladığınız andan itibaren yavaş yavaş hedefleri arttırmakta fayda vardır. Aksi halde birden konulan yüksek hedefler motivasyonunuzu aşağı çekerek, vücudunuzun daha çok stres ve kaygı altına girmesine neden olur. Böylelikle de beyin daha çok yemeniz için sinyaller yollayacaktır. Bu yüzdendir ki diyet programınızdaki hedeflerinizi yavaş ve gerçekçi bir şekilde artırın.
- Suçlu Psikolojisinden Uzak Durun
Diyet programınız boyunca kendinizi suçlamaktan uzak durun. Bu tarz suçlayıcı ve olumsuz düşünceler kendinizi kötü hissetmenize neden olarak, diyete karşı olumsuz bir bakış açısına sahip olmanıza neden olacaktır. Bu sebeple küçük kaçamaklar ile almış olduğunuz fazla kaloriler sizin kendinize olan inancınızı kaybettirmesin. Bunun yerine bir öğünde almış olduğunuz fazla kaloriyi diğer öğünde daha hafifi beslenerek dengeleyebilirsiniz. Böylece bir günde almanız gereken kalori miktarı dengelenmiş olur ve kendinizi yersiz suçlamalarla aşağıya çekmemiş olursunuz.
- Başarılarınızı Kutlamayı İhmal Etmeyin
Başarıları kutlamak,belki de listenin en önemli konularından birisidir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Örneğin kendinize gerçekçi bir hedef koydunuz ve o kilo hedefini gerçekleştirdiniz. İşte tam da bu noktada yapmanız gereken tek şey, hedefinizi gerçekleştirdiğiniz için bunu kutlamaktır. Bunu yapmak size büyük bir motivasyon sağlayacaktır. Çünkü gerçekleştirilen her hedef sonrası yaptığınız kutlama, sizin bir sonraki hedefi gerçekleştirmeye çalışmanız için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Yapılan Diyetler Neden Başarısız Oluyor?
Genel olarak diyet yapan insanların en çok sorduğu sorulardan birisi de “Diyette Neden Başarısız Oluyorum?” sorusudur. Bu sorunun birçok farklı cevabı vardır. Tüm bu cevaparı ele alacak olursak öncelikli olarak, doğru diyet planının uygulanmaması olarak cevaplandırabiliriz. Çünkü her bünyenin kendine has alması gereken kalori miktarı vardır ve bu kalori miktarına göre kişi diyet planlaması yapmalıdır. Aksi halde sağlıklı bir diyet takvimi oluşturamaz ve istikrarlı bir şekilde devam edemez.
Diğer bir konu ise, diyet rutininde doğru bir şekilde beslenilmemesidir. Aslına bakılırsa en önemli noktalardan birisidir bu durum. Çünkü genel olarak kişinin günlük olarak alması gereken bir yağ ve protein oranı vardır. Bahsi geçen bu protein ve yağ oranı doğru miktarda veya doğru şekillerde alınmazsa kişi daha hızlı ve daha çabuk acıkmaya başlar. Böylelikle de kilo almaya başlar. Çünkü mide çok daha hızlı acıkınca, beyne sinyal gönderir ve yemek yemek için beyni harekete geçirir. Harekete geçen beyin de kişinin yeme dürtülerini harekete geçirerek çok fazla yemesine neden olur. Bu sebeple yağ ve protein gibi önemli şeyleri besinlerden vücudunuzun ihtiyacı kadar almanız yeterlidir. Böylelikle acıkma sürenizi en minimum seviyelere çekmiş olursunuz.
Diyette Başarılı Olmanızı Sağlayacak 9 Altın Kural
Diyette başarıyı ve istikrarı yakalamanızı sağlayacak altın değerindeki kuralları sizler için hazırladık. Bu kurallara uyduğunuz takdirde başarılı bir diyet programı oluşturup, hayalinizdeki ideal kiloya kısa süre de kavuşabilirsiniz.
Asla, Asla Demeyin
Diyet yapmaya karar verdiğiniz andan itibaren kesin bir şekilde “asla” kelimesini sözlüğünüzden çıkarmanız gerekecektir. “ Ben asla kilo veremem”, “ Asla diyet yapamam” gibi cümleler kurmak, diyette motivasyonunuzu düşüren haliylede istikrarınızı kaybettiren bir durumdur. Bu sebeple diyet programı devam ettiği sürece hayatınızdan “Asla” “Keşke” gibi kelimelere son verin. Kendi içinizde olumlamalar yapmanız belirlemiş olduğunuz kilo hedeflerine kolaylıkla yaklaşmanızı sağlayacaktır.
Tartıdan Uzak Durun
İlk başta başlığı okuyunca biraz tuhaf gelse de, uzmanların yaptığı araştırmaya göre, sıklıkla tartılan insanların, tartılmayanlara göre daha sık kilo aldığını veya kilo vermelerinin durduğunu açıklamışlamışlardır. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz. Vücut kilo verirken bazı dönemlerde kilo verimi durabiliyor veya yavaşlayabiliyor. Bu durumda sürekli tartıya çıkan bir insan demoralize olmuş olacak ve diyet konusunda da istikrarını koruyamamış olacak . O yüzden tartıya belirli zamanlarda kullanmaya özen gösterin.
Başarınızı Kayıt Altında Tutan
“Diyete başlıyorum” diye karar verdiyseniz ilk olarak mevcut durumunuzu not edin. Bu küçük not, sorasından gelişiminizi ve diyetteki istikrarınızı görmeniz açısından yol gösterici bir kılavuz olacaktır. Sonrasında bir tablo oluşturun ve ay ay bu tabloya gelişiminizi not edin. Böylece diyete başlamadan önceki kilonuzla, ay ay değişiminizi gözlemleyerek aradaki farkı görebilirsiniz. Bu sayede daha istikrarlı ve motive olmuş bir şekilde diet rutininizi devam ettirebilirsiniz.
Kendinize En Uygun Diyet Programını Oluşturun
Diyet rutininizi oluştururken; mutlaka boy, kilo, ve vücut endeksi gibi metriklere dikkate alın. Ayrıca metabolizma sisteminizi de göz önünde bulundurarak, en doğru diyet programını gerçekleştirmek sizin için ekstra fayda sağlayacaktır. Bunu yaparken kesinlikle uzman bir diyetisyene başvurmanızı öneririz. Çünkü diyetisyen saymış olduğumuz tüm metrikleri göz önünde bulundurarak sizin için en doğru diyet programını oluşturacaktır.
Ketojenik diyet programının temelinde vücuda alınan karbonhidrat alımını en alt seviyelerde tutmak vardır. Böylelikle vücut enerji ihtiyacını karbonhidratlardan karşılayamayacağı için, ikincil enerji üretebileceği yağlardan enerji edebilecektir. Böylelikle yağların yakımı daha da hızlanacaktır. Diyet yemekleri olarak; Yumurta, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, avakado, böğürtlen gibi ürünler tüketilebilir.
Aralıklı oruç olarak da bilinen IF diyeti, günümüzde en popüler olan diyet programlarının başında gelmektedir. If diyetinin mantığında, gün içindeki yemek ve akşam yemeği haricinde 16 saat bir şey yenmemelidir. Bu süre zarfında yeşilçay ve su serbesttir. Fakat alkol, meyve suyu, ayran içmek yasaktır. Bu diyet rutininde, karbonhidrat, şeker ve yağ içeren besinler, paketli, işlenmiş gıdalar, şekerli, asitli ve alkollü içecekler yasaktır. Onun haricinde istediğinizi yiyebilirsiniz.
Adından da anlaşılacağı üzere, daha çok vejeteryan yaşam tarzını benimsemiş kişiler tercih etmektedir. Kilo vermenin yanı sıra kalp sağlığını da düzenleyen vejeteryan diyeti, diyet yemek listesini incelediğimizde, kuruyemişler, meyveler, kinoa, baklagiller, zeytinyağı,süt ve süt ürünleri tüketebilirsiniz.
Atkins diyeti özellikle ünlüler dünyasında oldukça popüler bir durumdadır. Atkins diyetinde, karbonhidrat tüketimini en aza indirmeyi hedeflemektedir. Bu sebeple yağ oranını tüketmekte serbestsiniz. Çünkü vücutta karbonhidrat olmadığından vücut, enerjisini karşılayabilmek için direkt olarak yağları yakmaya başlayacaktır. Böylece kilo vermeniz hızlanacaktır. Atkins diyetinde; Kırmızı et, beyaz et, balık, sucuk, hindi füme, yoğurt, avokado, fındık ve fıstık gibi ürünler tüketilebilinir.
Hollywood diyeti ünlüler dünyasında en çok tercih edilen diyetlerin başında gelmektedir. Hollywood diyeti yemek listesine göz gezdirdiğimiz de kırmızı et, şeker, yağ, unlu gıda, baklagiller gibi ürünler yasaktır. Ayrıca saat akşam 6’dan sonra yemek yemek uygun değildir. Buna ek olarak, Kremalı, sütlü kahve, alkol de içilmemelidir.
Peki Diyet Yapmakta Neden Bu Kadar Zorlanıyorum?
Pek çoğumuzun aklında bu soru şareti vardır. Bu sorunun birden fazla cevabı vardır. Örneğin; diyetten önce bir yemek yeme alışkanlığımız vardı ve diyetle beraber bu yemek yeme düzeni ve tarzı değişti haliyle bu değişim sonucunda değişimler yaşanması çok normaldır. Çünkü kişinin vücudunda normal bir yemek yeme stili ve rutini olduğundan, o yemek yeme stil ve rutinini bir anda radikal bir şekilde değiştirince vücut bir süre alışamaz.Bu durum da kişinin zorluk çekmesine neden olur.
Zorlanmanıza neden olan ikincil neden ise, diyet yemeklerini hazırlamanın zorlu ve zaman alıcı olmasıdır.Çünkü diyet yemekleri için özel alışveriş yapılmalıdır. Örneğin siyez bulguru, siyez unu gibi diyet programına başlayan kişilerin kullanması gereken özel ürünler vardır. Bunlar hem maliyet olarak yüksektir. Hemde diyet yemekleri yapmak oldukça fazla zaman almaktadır. Bahsi geçen bu durum diyet yapmayı zorlaştıran nedenlerden olabilmektedir.
Fedbox’ın Kişiye Özel Diyet Paketleriyle, Diyet Motivasyonunuzu Arttırın!
Fedbox’ın size özel zengin bol kalsiyumlu ve yüksek diyet menüleri ile diyet yapmak artık daha kolay.
İçeriğindeki zengin menüleriyle diyet yapanların büyük beğenisini toplayan Fedbox, kişiye özel diyet paketleriyle sağlıklı ve mutlu bir şekilde kilo verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, metabolizmanıza en uygun olan Diyet yemek paketi, IF Diyeti Aralıklı Oruç Paketi, Vejeteryan Yemek Paketi, 21 Günlük Reset programı menülerinden birini seçerek diyet rutinlerinizi daha da kolay hale getirin.
Fedbox’ın kişiye özel bu diyet paketleriyle, hem diyet yemekleriyle vakit kaybetmiş olursunuz hemde bütçesel olarak avantajlı bir konumda olmuş olacaksınız. Sizde hemen size en uygun kişisel diyet paketini belirleyerek, sağlıklı ve mutlu bir diyet rutinine merhaba diyebilirsiniz.