Kış ayının yüzünü gösterdiği bu dönemlerde, vücudumuzun savunma mekanizması etkisiz hale geldiği için pek çoğumuz kış ayı boyunca ağır gripler ve hastalıklar yaşamaktayız. Bahsi geçen bu nedenlerden dolayı, vücudumuzu daha güçlü bir konuma getirip, mikroplara karşı savaşabilir duruma getirmek için kışın bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmeliyiz. İşte tam da bu noktada sizler için, “Kış Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tüyoları” adlı içeriğimizi hazırladık. Bu içeriğimizi inceleyerek, kışın sağlıklı bir şekilde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenip, aynı zamanda da bunun size ne gibi faydalar sağlayacağını öğrenmiş olacaksınız. Hepinize keyifli okumalar ve sağlıklı günler dileriz.
Kış Aylarında Neden Beslenmemize Dikkat Etmeliyiz?
Kış ayları pek çoğumuz için hastalıkların kol gezdiği, bir mevsim olarak bilinmektedir. Böyle anılmasının sebebi, kış ayında vücudumuzun daha çok enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Enerjiye ihtiyaç duyan vücut, enerji açlığını gidermek adına daha fazla çalışır ve bu nedenle de bağışıklık sistemimiz normalden daha düşük hale gelir. Hal böyle olunca vücudumuz hastalıklara karşı daha savunmasız ve etkisiz hale gelir. İşte tamda böyle dönemlerde beslenme şeklimize, yediklerimize ve içtiklerimize çokça dikkat ederek, kış ayında yaşanan olası nezle ve grip salgınına yakalanmamış veya yakalanmış olsak bile hafif geçirmiş oluruz.
Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenmek Neden Zordur?
Kış aylarında sağlıklı beslenmek, kimi zaman diğer mevsimlere göre daha zor olabiliyor. Bunun pek çok sebebi olabilmektedir. Fakat bu durumun en önemli sebebi, şüphesiz kış mevsiminde havaların çabuk kararması olabilmektedir. Özellikle çalışanları etkileyen bu durum beslenme rutinlerini de etkilemektedir. Örneğin kışın havanın çabuk karardığını ve işten de 7’de 8’de geldiğinizi düşünün. Böyle vakitlerde bir çoğumuz yemek yapmakla uğraşmak yerine, hazır gıdalara yönelmekteyiz. Yönelmiş olduğumuz bu gıdalar haliyle vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemimizin gücünü düşürmektedir.
Fakat kışın mevsim sebzelerinden yapmış olacağınız bir çorba bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirebilir, aynı zamanda hastalığınızın daha hafif geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle her ne olursa olsun kışın hazır gıdalar tüketmek yerine kendi yapmış olduğunuz ev yapımı çorbaları, protein oranı yüksek etli ev yemeklerini üketmeye özen göstermelisiniz.
Kış Aylarında Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Beslenilir?
Kış aylarında havalar normalden daha soğuk, nem oranı daha düşük ve artan hastalık riski daha yüksek olduğu için, sağlıklı beslenme düzeni bu mevsimde vücudumuzu korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına kritik bir rol oynamaktadır. İşte bu noktada kış aylarına özel bir beslenme rutini, grip ve nezle gibi salgınlardan koruduğu gibi aynı zamanda da kışın vücudunuzun ihtiyacı olan enerji ihtiyacını da karşılamış olacaktır. Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz noktalara dikkat ederek, kış aynı dinç ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır;
- Kış Ayında Sağlıklı Beslenmenin Anahtarı, Renkli Beslenmekten Geçer
Kış ayında sağlıklı beslenmek istiyorsanız, gökkuşağının renklerinden ilham alabilirsiniz. Bunun temel nedeni; gökkuşağının 7 temel renginden meydana gelen meyve ve sebzelerin, kış ayında vücudumuzun ihtiyacı olan antioksidan içeriğine sahip olmasıdır. Bu noktada mutlaka portakal, kırmızı biber, ıspanak, limon, patlıcan gibi besinlere kışın daha fazla ağırlık vermelisiniz. Böylelikle vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidan oranı karşılanarak, bağışıklık sisteminiz güçlenmiş olur. Bunun sonucunda da kışın grip ve nezle gibi salgın hastalıklara yakalanma oranınız daha da azalır.
- Bağışıklığınızı Güçlendirmek İçin Probiyotik Bakımından Zengin Gıdalar Şart
Kış aylarında hastalıklara karşı en güçlü silah olan probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji vermek açısından da oldukça önemlidir. Bu yararlı bakteriler, sindirim sistemimiz üzerinde olumlu etkiler sağlayıp,bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini aktive eder. Ayrıca, probiyotiklerin anti-enflamatuar özellikleri sayesinde vücut soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla mücadelede daha etkili bir savunma mekanizması geliştirebilir. Bu nedenle mutlaka kış aylarında ol bol süt, peynir, kefir ve yoğurt tüketmelisiniz.
- Salep Yerine Tercihiniz Yeşil Çaydan Yana Olsun
Pek çok kişinin aklına yeşilçay denilince zayıflama gelsede bilinenin aksine bağışıklık sistemini güçlendiren ve kışın ihtiyacımız olan enerjiyi karşılayan bir kış içeceğidir. Kışın yeşil çay tüketerek hem metabolizmanızı güçlendirip, öte yanda da kışın ihtiyacınız olan enerjiyi karşılamış olursunuz.
- Bol Su Tüketimini İhmal Etmeyin
Vücudumuz için oldukça yararlı olan her mevsim tüketildiği gibi kışın da bolca tüketilmelidir. Bunun nedeni metabolizmayı düzenli olarak çalıştırması olarak düşünülebilir. Çünkü su içerisindeki toksinlerden arındıran mineralleri sayesinde vücutta bulunan toksinlerden arındırarak hem metabolizmanızı hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Aynı zamanda kışın vücudumuzun ısısı düştüğünden dolayı, su içerek vücut içindeki ısı durumunu dengeleyebilirsiniz.
- Haftada En Az 2 Defa Balık Tüketin
Tadıyla kendine hayran bırakan, denizlerin şahı olan balık pek çok konuda avantajlıdır. Özellikle kış aylarında sıklıkla sofralarımıza misafir olan balık, haftada en az 2 defa tüketilmesi gereken bir besindir. İçerisinde bulunan d vitamini gibi mineraller vücudumuzdaki bağışıklığı artırır. Özellikle kışın çok az güneşe maruz kaldığımızdan dolayı d vitamini ihtiyacımızın hat safhada olduğu düşünülürse balık bu konuda destekleyici bir besindir.
- Sebze ve Meyve Tüketiminine Özen Gösterin
Doğal antibiyotik deposu olan sebze ve meyveler kış ayında metabolizmayı düzenleyen ve vücut direncini artıran en önemli besinler arasında yer almaktadır. Kişiyi hastalıklara karşı koruyan bu mucizevi sebzeler ve meyveler mutlaka her sofranızda yer alması gerekir. Mevsimine uygun tüketilen bu besinler, Ziyafet sofralarında mutlaka yerini almalıdır.
- Kurubaklagil Tüketimine Önem Verin
Tadıyla damaklarımızı, besin içeriği sayesinde de midelerimizi şenlendiren kuru baklagiller kışın kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. besin değerleri açısından zengin olan kuru baklagiller, kışın hastalıklara yakalanma oranınızı en alt seviyelerde tutar.
Kış Ayları Geldiğinde Öğünler Nasıl Olmalıdır?
Kış ayında ne yediğinizin yanı sıra nasıl yediğinizde önemlidir. İşte bu noktada kış ayı gelincei öğünlerinizin nasıl olduğuda önem kazanmaktadır. Aşağıda vermiş olduğumuz öneriler ile kış aylarında kendinize özel öğünler hazırlayabilirsiniz.
- Öğünlerinize mutlaka kışın gribe ve nezleye yakalanma oranınızı azaltan mevsim sebzelerine yer verin. Özellikle karnabahar, havuç, brokoli gibi sebzeleri salatalarınızda kullanarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
- Özellikle yemeklerden sonra metabolizmanızı da hızlandırmak adına sebzeleri meyve suyu sıkacağında sıkarak içebilirsiniz.
- Kış ayında daha sağlıklı olmak adına pişirme şekillerine mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Bunun için sebzeleri mutlaka fırında, ızgara veya haşlama olarak pişirmenizi öneririz.
- Hamurlu yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışın böylece kilo alımınızı da sınırlandırmış olursunuz.
- Sofranızda mutlaka ana yemek öncesi çorba bulundurmalısınız bu sayede hem midenizi ana yemeğe hazırlamış olur, hem içiniz ısınır hem de bağışıklık sistemini desteklemiş olursunuz.
- Limon ve turunçgil tüketmeye özen gösterin bu sizi olası grip ve nezle salgınlarına karşı korur. Özellikle yemek yerken bol bol limon kullanmaya çalışın.
- Kış meyveleri olan portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler C vitamini içerikleriyle de bağışıklık sistemini destekleyeceğinden tercih edebilirsiniz. Meyveleri mümkün olduğunca sıkmadan, meyvenin kendisini tüketerek tercih ederseniz meyvenin posasını da almış olursunuz bu sayede diyet yaparken tokluk hissinin artmasına da yardımcı olursunuz.
- Kuşburnu, yeşilçay gibi bitki çayları kış aylarında hem içinizi ısıtacak hem de antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminizi destekleyecektir
Kış Mevsiminde Bağışıklığı Güçlendiren Gıdalar
Kış ayında tüketilen meyve ve sebzelerinde içiği oldukça önemlidir. Çünkü bu içeriklere göre meyve ve sebzeler vücuda etki etmektedir. Bu sebeple kışın tükteniz gereken 6 mineral bulunmaktadır. Bunlar; C vitamini, Çinko, Probiyotikler, Antioksidanlar, E vitamini, Omega 3’tür. Bunlar yakından tanımak gerekirse;
Antioksidanlar açısından oldukça zengin olan c vitamini, kesinlikle her gün tüketilmesi gereken bir mineraldir.Bu sebeple kışın sofralarınızda portakal,mandalina, limon gibi c vitamini konusunda zengin besinler tüketmeye gösterin. Aynı zamanda c vitamini kadar faydalı olan çinko da kışın bolca tüketilmelidir. Bu sayede Çinko, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabilir. Bununla beraber Bağışıklık hücrelerinin üretimini artırabilir ve virüs ve bakterilere karşı savaşan savunma mekanizmalarını destekleyebilir.
Bağırsaklara ve sindirim sistemini aşırı fayda sağlayan probiyotikler, kışında büyük destek sağlamaktadır. Özellikle tüketmiş olduğumuz süt, yoğurt ve peynir bağırsak bakterileri tarafından emilimi gerçekleştirilip, kış ayında vücut direnci düştüğünde, vücut tarafından kullanılmaktadır.
Kış aylarında hava soğuk olduğu için evlerde daha çok vakit geçirmekteyiz. Bu sebeple de güneş ışınları bizlere çok fazla temas etmemektedir. Bunun sonucunda da daha fazla hasta olmaktayız. İşte antioksidanlar bu noktada vücuttaki serbest radikallerle bağışıklık sistemini güçlendirip, kışın oluşabilecek hastalıkların önüne geçmektedir.
Diğer besinlerde olduğu gibi E vitamini de kışın vücudun iç sıcaklık dengesini koruyup aynı zamanda da olası hastalık edici maddelerin girişini engellemektedir. Vücudun bağışıklık sistemini kalkan gibi koruyan bu minerali mutlaka gün aşırı tüketmeye gayret ve özen gösterin. Bunun sayesinde kış ayında hastalıklara meydan okuyarak, güzel ve verimli bir kış geçirebilirsiniz.
Özellikle balıkta bulunan omega 3 minerali, vücudun oldukça fazla ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Bunun nedeni vücudu bir kalkan gib koruyarak olası grip ve nezle virüslerinin vücut içine girmesini engellemektedir. Doğal bir kalkan görevi gören omega 3 mineralini tüketerek, olası kış hastalıklarına yakalanma oranınızı düşürebilirsiniz.
Peki Kış Aylarında Kışın Hasta Olmamak İçin Neler Yapmalıyız?
Kış ayında yediğiniz besinlerden tutunda o besinleri nasıl yediğiniz de önemlidir. Ancak kış ayında bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken başka noktalarda mevcuttur. Bu noktaların başında, fiziksel aktiviteler gelmektedir. Kışın soğuktan evlerimizden dışarı çıkmadığımızı sayarsak aynı zamanda da kışın işten dönünce geç saatlerde yemek yediğimizi düşünürsek, hareketin mutlaka şart olduğunu söyleyebiliriz.Bu sayede vücudunuzda meydana gelebilecek aşırı yağlanma sorunun önüne geçmiş olursunuz.
Bunun yanı sıra uyku düzeninize de dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kış aylarında birçok kişide kronik yorgunluklar meydana gelebilir. Meydana gelen bu yorgunluklar zaman içinde, performans düşüklüğüne ve algı da zorlanma meydana gelmektedir. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey uyku düzeninize dikkat etmek ve şekerli besinlerden genel anlamda mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir.
Son olarak kış aylarında güneşli gün sayısı az olduğundan dolayı, vücudumuz güneşe hasret kalmaktadır. Bu hasretlik durumu güneşten gelen d vitamini alımını sınırlandırmaktadır.Bu yüzden dolayı takviye edici ek gıdalar tüketebilirsiniz. Örneğin bunun için dışarıdan d vitamini takviyesi alabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmenin Sırrı Fedbox’tan Geçer!
Kış ayının yüzünü gösterdiği şu günlerde, hastalıklara yakalanma oranı genel olarak çok daha yüksektir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici ve enerji verici besinler tüketilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada Fedbox’ın birbirinden profesyonel ve uzman aşçılarını tarafından özel olarak hazırlanmış sıcak yemek aboneliği ile kış ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Günün her saati, istediğiniz zamanda kapınıza özel korumalı kutularda getirilen yemekler ile hem metabolizmanızı güçlendirip, hemde damaklarızı şenlendirebilirsiniz.
Kış Aylarında Sağlıklı Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kışın Hasta Olmamak İçin Hangi Vitamin Kullanılmalı?
Hasta olmamak için kış aylarında bolca c vitamini ve d vitamini tüketmenizde fayda vardır. Bu vitaminler vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.