1. Nohut
- Demir, fosfor, potasyum, magnezyum, folik asit ve protein içeriği bakımından zengindir.
- Baklagillerin özellikle kanser riskini azaltmaya yardımcı etkileri vardır.
- Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardaki kötü bakteri sayısını azaltarak bağırsak sağlığının korunmasında görevlidir.
- Diyabet ve kolesterol hastalıkları riskini azaltabilir.
- Salatalarda ve yemeklerde sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilebilir.
2. Mercimek
- LDL (kötü) kolesterolü azaltarak HDL (iyi) kolesterolü artırarak kalp sağlığını olumlu etkiler.
- Lif içeriği sayesinde bağırsak sağlını iyileştirir.
- Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir.
- Mercimek yemeği, bitkisel protein, vitamin ve mineral açısından zengindir. Ana öğünlerde tercih edilebilir.
- Potasyum içeriği sayesinde hipertansiyonu düşürücü etkisi vardır.
- Kansızlık sorunu olan bireyler tüketebilirler.
3. Barbunya
- Protein, B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve lif içeriği yüksektir.
- Lif içeriği sayesinde kan şekeri seviyesini düşürmekte ve iştah kontrolünü sağlamaktadır.
- Vücuttaki serbest radikallere karşı mücadele eden antioksidanlar ve olumlu destekleri olan fitokimyasallar açısından iyi bir kaynaktır. Kanser riskinin azaltılmasında etkisi vardır.
4. Kuru fasulye
- Protein, B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, çinko ve lif açısından zengin bir baklagildir.
- Kemik yapısını güçlendirir.
- Karaciğer yetmezliği, böbrek taşları rahatsızlıklarında olumlu etkileri vardır.
- Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi ve iştah kontrolü sağlar.
- Kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığında olumlu etkileri vardır.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir.
Kuru baklagiller tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler:
-
Kuru baklagiller iyi pişirilmedikleri zaman sindirimi zorlaştırmaktadır. Bu yüzden pişirmeden önce oda sıcaklığındaki suda 8-10 saat ıslatmalı veya sıcak suda daha kısa sürede bekletilmelidir.
-
Kuru baklagillerin zarlarını da soyabilirsiniz.
-
Tüketiminden sonra oluşan gazı önlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için yemeklere baharat ekleyebilirsiniz. Özellikle kekik, kişniş veya kimyon tercih edilebilir.
-
Pişirme sırasında, suya yarım çay kaşığı yağ eklendiğinde baklagillerin köpürmesi önlenmiş olur.
-
Pişirme yöntemi olarak çabuk pişmesi için düdüklü tencereleri tercih edebilirsiniz.
-
Baklagiller, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakılmamalı buzdolabında saklanılmasına özen gösterilmelidir.
-
İçerisine porsiyon kontrolüne dikkat ederek parça et eklenerek hem bitkisel hem hayvansal protein alımını destekleyebilirsiniz.