Laktoz memeli hayvanların sütünde bulunan süt şekeridir. Vücut laktaz enzimi üreterek laktozun glikoz ve galaktoza parçalanıp vücutta kullanılmasını sağlar. Laktoz intoleransı süt ürünlerindeki ana karbonhidrat olan laktozun sindirilememesinden dolayı oluşmaktadır.
Birincil Laktoz intoleransı: Laktaz enziminin hiç olmaması veya üretiminin yaşla birlikte azalmasıyla oluşmaktadır.
İkincil Laktoz intoleransı: Bağırsak duvarındaki inflamasyonun laktaz üretiminde geçici azalmasına yol açmasıdır.
En sık görülen belirtiler
-Şişkinlik
-Karın krampları
-Gaz
-İshal
-Mide bulantısı
-Kusma
İshal, ince bağırsaktaki sindirilmemiş laktoza bağlı olarak oluşur. Laktoz kolona ulaştığında ise bağırsaklardaki bakteriler tarafından fermente edilerek gaz oluşturabilir. Kişilerde şişkinlik ,karın krampları ve ağrıya neden olmaktadır. Tedavi edilemezse, laktoz intoleransı ciddi sindirim problemlerine neden olabilir.
Laktoz Hangi Gıdalarda Bulunur ?
Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunur. Gıdaların gizli laktoz içeriğini öğrenmek amacıyla etiket kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
Laktoz İçeren Süt Ürünleri:
İnek sütü
Keçi sütü
Peynir
Dondurma
Tereyağı
Laktoz İçeren Besinler:
İçeriğinde bir çeşit süt ürünü olan yiyecekler de dahil olmak üzere laktoz içerebilir:
Bisküvi ve kurabiye
Tatlılar ve şekerlemeler gibi çikolata ve şekerlemeler
Ekmekler ve unlu mamuller
Kahvaltılık gevrek
Sütle yapılan çorbalar ve soslar
İçerik listelerinde, eklenen süt veya süt ürünleri şöyle tanımlanabilir:
Süt
Süt tozu
Peynir altı suyu proteini
Süt kazein
Yağlı süt
Peynir
Malt süt
Kuru süt katılar
Ekşi krema
Peynir altı suyu proteini konsantresi
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
1- Süt ürünlerini tamamen diyetinizden çıkarmak, önemli besin maddelerinde eksikliğe sebep olmaktadır. Tolerasyon durumuna göre tamamen kaçınmak gerekli olmayabilir.
2- Laktoz içermeyen kalsiyumdan zengin besinler tüketebilirsiniz. (Soya sütü, badem sütü, laktozsuz süt )
3- Laktoz içeriği daha az olan yoğurt tolere edilebiliyorsa tercih edilebilir.
4- Peynir ve çeşitleri rahatsız ediyorsa tüketimi azaltılmalıdır.
5- Süt ile hazırlanan çorbalar ve tatlılar tolerasyon durumuna göre kısıtlanabilir.
6- İçerisinde süt bulunan gıdalar etiket okunarak tespit edilmeli ve diyetten çıkarılmalıdır. Market alışverişlerinde süt alınacağı zaman laktozsuz olmasına dikkat edilmelidir.