Mide şişkinliği çoğu durumda, karın şişkinliği, yeme ve yaşam tarzı hatalarıyla ilişkili önemsiz bir rahatsızlıktır.
Mide şişkinliği belirli yiyecekler, gazlı içecekler, çok hızlı yemek yeme alışkanlığı, sakız, sigara, stres veya kaygı neden olabilir. En yaygın olarak sorumlu olarak kabul edilen faktörler arasında şunlar vardır:
- havanın yutulması
- çok fazla yemek yemiş
- lif içeriği yüksek gıdaların alımı (sebzeler ve baklagiller gibi)
- kabızlık
- belirli besinlerin metabolizmasında zorluk (laktoz intoleransı durumunda olduğu gibi)
- ince bağırsakta bakterilerin çoğalması
- kilo almak
- bağırsakta gaz dağılımının değişmesiyle bağırsak hareketliliğinin değişmesi
- bazı ilaçları almak (antidiyabetik akarboz veya laktuloz veya sorbitol içeren ilaçlar gibi)
- gastroözofageal reflü
- huzursuz bağırsak sendromu
- çölyak hastalığı
- kadınlarda, hormonal faktörler, adet öncesi sendrom ve menopoz (enzim değişiklikleri ve su tutulması sindirimi zorlaştırabilir)
- pankreas yetmezliği
Mide Neden Şişer?
Bozulmuş sindirim ve emilim kapasiteleri nedeniyle daha fazla gaz üreterek mide şişkinliği nedeni olabilen bağırsak bakteri florasındaki değişiklikler (sindirim kalıntılarının, özellikle fermente olabilen oligosakkaritler ve proteinlerin fermentasyonundan sorumludur), özellikle pankreas yetmezliği nedeniyle zayıf sindirim , çölyak hastalığı ile ilişkili veya karbonhidrat emilim bozukluğu midede şişkinliğe neden olur:
Şişmiş bir göbek bazı tipik semptomlara neden olur:
- geğirme
- şişkinlik
- karın ağrısı veya rahatsızlık
- karın şişkinliği (en sık yemek sırasında veya sonrasında karında dolgunluk veya genişleme hissi)
- ağrı (ağrıya karşı mide-bağırsak aşırı duyarlılığı nedeniyle)
- yorgunluk
Bozukluk tipik olarak yemekten hemen sonra ortaya çıkıyorsa, en sık görülen nedenler şunlar olabilir:
Çok fazla yemek veya stres veya sinirlilik koşullarında tüketilen bir yemek şişkinliğe neden olabilir. Acele yemek yemek bile -belki bir öğle tatilinde- iyi sindirimi desteklemez. Genellikle aperatiflerde veya indirimli saatlerde servis edilenler gibi çok yağlı ve baharatlı küçük atıştırmalıklardan da kaçınılmalıdır. Ayrıca çeşitli gazlı içeceklerin sadece şişkinlikle değil aynı zamanda mide asidiyle ilgili risklerinden bahsetmeye gerek yok. Kabızlık durumunda en uygun müdahale bol su içmektir.
Mide Şişkinliği Nasıl Düzelir?
Karın şişliğini azaltmak veya yok etmek için birçok çare vardır ancak ilk müdahale yeterli beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı ve doğru beslenme ile önlem almaktır. Karın şişkinliğinin tüm durumlarında, hafif bir yemekten sonra bile çeyrek saat yürüyüş yapmak en etkili acil çözüm olabilir. Bazı hızlı çareler (sözde büyükanne ilaçları), elma, ananas, üzüm ve aloe vera gibi sindirimi teşvik eden, detoks etkisi olan, bağırsak geçişini aktive eden ve bağırsak florasını yeniden dengeleyen bazı gıdaların tüketilmesinden oluşur. Genel olarak önemli olan besin seçiminde dikkatli bir diyet uygulamak ve çeşitli doğal ilaçlara başvurmak mide şişkinliği sorunundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.