Günlük beslenmede sağlıklı gıdalar tercih etmek kadar, sağlıklı gıdaları doğru yöntemlerle pişirmek de oldukça önemlidir. Gıdalar doğru yöntemlerle pişirildiği zaman; sindirimi kolaylaşır, lezzeti artar, renk, tat gibi unsurlar bakımından çekici hale gelir. Gıdalar uygun yöntemlerle pişirilmediğinde ise lezzet, görünüm, kıvamında istenmeyen değişiklikler meydana gelmekte ve besin değeri kayıpları oluşmaktadır. Öncelikli hedef yemekleri lezzetlendirmek için aşırı miktarda yağ ve tuz eklemeyi sınırlamak; bunun yerine domates, çeşitli sebzeler ve baharatlara daha fazla yer vermek olmalıdır. Baharatlar bu konuda en büyük yardımcıdır. Özellikle taze olan baharatları seçmek ve bunları pişirme işleminin sonunda yemeğe ilave etmek doğru olacaktır. Kurutulmuş baharatları ise yemeği pişirirken daha erken ilave etmek, aromanın yemeğe geçmesi için daha uygun olacaktır.
ET
· Açık havada ızgara yapılacaksa, öncelikle kömürün kor olduğundan emin olunmalıdır. Yiyecekler alevle kesinlikle temas ettirilmemelidir. Izgara yapılan etler, aleve çok yakın pişirilirse kanserojen öğeler oluşabilir. Izgara yaparken sebzeleri de aralara yerleştirmek, etin lezzetlenmesine ve içeriğindeki suyu muhafaza etmesine yardımcı olur.
SEBZE
KURU BAKLAGİL
YUMURTA
SÜT
TAHIL