Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Sattvik Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Sattvik Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Vücudu ve zihni dengede tutmayı amaçlayan beslenme şekilleri son yıllarda oldukça yaygındır. Hindu felsefesinde hatırı sayılır yeri olan sattvik beslenme, yoga ve Ayurveda gibi şifalanma tekniklerinde kullanılır. Kişinin bedeninin ihtiyacına göre vücudunu yormayacak sattvik beslenme programı hazırlanır. Bu bağlamda sattvik beslenme hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Sattvik Beslenme Nedir?

Kişinin zihnini güçlendirip beden sağlığını desteklemek amacı ile kişiye, yaşa ve kronik hastalıklara göre oluşturulan beslenme programıdır. Bu beslenme programı manevi olarak kişinin yükselmesi, beden enerjisinin artırılması için hazırlanmaktadır. Böylelikle satvik beslenme menüsü kişiyi her yönden tatmin eder.

Bahsi geçen bu satvik beslenme menüsü, bu alanda ciddi eğitim almış diyetisyenler tarafından uygulanabilir olup, satvik beslenme program hazırlanacak kişi hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Aksi halde sattvik beslenme rutininden verim elde edemeyebilirsiniz.

Sattvik Beslenmenin İlkeleri Nelerdir?

Bir tür yaşam biçimi olarak da düşünebileceğiniz satvik beslenme programının belli başlı ilkeleri vardır. Bu ilkeler çerçevesinde yenilmesi gerekenler ve yenilmemesi gereken besinler vardır. Bu bağlamda satvik beslenme programı kapsamında uymanız gereken kurallar şunlardır;

  • Ağır metal içeren, yağlı ve işlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmez. Onun yerine hafif, sindirimi kolay ve temiz içerikli besinler tercih edilmelidir.
  • Yemek bilinci oluşturmak adına yemeğin hazırlanması, sunumu ve yenilme aşaması güçlü bir farkındalık ile gerçekleştirilmelidir. 
  • Doğal, organik, taze ve temiz içerikli besin tüketimine özen gösterilmelidir. Doğal ve organik içerikler vücuda hastalığı davet etmez. Bedenen ve ruhen güçlü olmak için en temel ilkelerden biri budur.
  • Sattvik beslenme programı dengeli biçimde besin almanızı hedefler. Karbonhidrat, protein ve yağ dengesi sağlanacak şekilde program oluşturulmalıdır. O yüzden sebze, meyve ve kuruyemiş tüketiminde sorun yoktur.

Sattvik Diyet Nasıl Uygulanır?

  • Çok fazla katı ile beslenilmeyen, sıvı içeriklerin ağırlıklı olduğu satvik beslenme menüsü 3 ana öğünden oluşur. 
  • Günün ortasında yani saat 12 ile 1 arasında en yoğun öğün yenir. Bu öğün içinde karbonhidrat ve protein alınabilir. 
  • Sabah ve akşam öğünlerinde ağır yemek yenilmez.
  • Dolu mide ile şifalanma, yoga ve meditasyon yapılmayacağı için yemek yemeyi 16.00’da sonlandırabilirsiniz. Dayanma süreniz arttıkça bu saati daha da öne çekebilirsiniz. Sabah, öğle ve akşam öğün saatlerini ayarlamayı açlık durumunuza göre yapabilirsiniz. 
  • Kafein alımının yasak olduğu bu beslenme programında bitki çayları ve su tüketimine ağırlık verilebilir.

Sattvik diyet nasıl uygulanır diye merak ediyorsanız sağlık geçmişinize göre diyetisyen ile çalışabilirsiniz. Kan değerleriniz normalse ve doktorunuz bu diyeti sizin için sakıncalı görmüyorsa uzunca bir süre uygulayabilirsiniz. Ancak vücudunuz satvik diyet listesine eksi yönde bir tepki verirse, diyet rutinine son vermenizi öneririz.Böylelikle daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Buna ek olarak diğer diyetlerle kıyaslanınca en büyük avantajı her besin grubunun dengede yenmesidir. Örneğin; taze, doğal ve temiz meyve ile sebzeler dengeli biçimde tüketilir. Tahıl, bitki çayı, karbonhidrat ve protein gibi besinlerde satvik beslenme örneği içinde yer almaktadır. Böylelikle vücudun enerjisiz kalması engellenir. 

Sattvik Beslenmede Hangi Besinler Tüketilir?

Ruhsal ve bedensel olarak kişinin daha iyi hissetmesi amaçlandığından, satvik diyet listesinde genel olarak insana hizmet ettiği düşünülen yiyecekler tüketilir. Çünkü satvik beslenme örneği kapsamında, ruhsal açıdan doygunluğa ulaşmak için midenin sürekli çalışmaması gerekir. O nedenle sattvik beslenmede neler tüketileceğine özen gösterilir. Bu noktada satvik beslenme programında aşağıdaki besinleri tüketebilirsiniz.

  1. Tam buğday unu, tam tahıllı kahverengi pirinç, ekmek, makarna, yulaf, arpa, kinoa gibi besinler tüketilmelidir. Böylelikle enerji ihtiyacını karşılarken uzun süre tokluk da sağlar. 
  2. Fasulye, barbunya, mercimek, nohut, börülce gibi baklagiller protein kaynağı olup lif açısından da zengindir. Bu sebeple satvik beslenme menüsünde sıklıkla yer alabilir.
  3. Patates, havuç, lahana, ıspanak, pazı, tatlı patates, brokoli, karnabahar, kabak, salatalık ve biber gibi taze sebzeler, sattvik beslenme programında  tüketilmelidir. 
  4. Mevsiminde alınan taze meyveler tüketilmelidir. Özellikle mandalina, portakal, muz, armut, üzüm, kavun, ananas, mango, elma gibi meyveler tüketilirken olgun olup olmadığına dikkat edilmeli. 
  5. Satvik beslenme örneğinde Doğal bal, pekmez, şeker kamışı ve hurma şurubu şeker yerine kullanılabilir.
  6. Yağlı tohumlar sindirim sistemini harekete geçirdiğinden dolayı, satvik beslenme örneği sıklıkla tercih edilir. Özellikle keten tohumu, chia tohumu lif açısından da zengindir.
  7. Fındık, ceviz, badem, çiğ kaju, fıstık gibi kuruyemişler yağ açısından zengin olup tok tutar.
  8. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı yemeklerde, salatalarda ve ara öğünlerde kullanılabilir. 
  9. Doğal süt yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütler kullanılabilir.
  10. Kimyon, zerdeçal, zencefil, tarçın, kişniş sindirim sağlığını desteklediği gibi bağışıklığı güçlendirir. 
  11. Bol miktarda su içilir.
  12. Bitki çayları tüketilir. Özellikle Rezene, papatya, nane gibi bitkilerin çaylarına ağırlık verilebilir. 
sattvik diyetinde olmayan gıdalar

Sattvik Diyetinde Olmayan Gıdalar Nelerdir?

Doğal, taze ve organik beslenmenin ön planda tutulduğu satvik diyet listesi içerisinde olmayan bazı gıdalar vardır. Bu gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Böylelikle beden ve ruh bütünlüğü rahatça sağlanabilir. Bahsi geçen bu besinler şunlardır;

  1. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ve paket gıdalar
  2. Tavuk eti, dana eti, balık gibi hayvansal gıdalar
  3. Kızartılarak hazırlanan yiyecekler
  4. Rafine ekmek ve unlu mamulleri
  5. Şekerli ve yüksek fruktoz içeren yiyecekler
  6. Şekerli ve gazlı içecekler
  7. Alkollü ve kafeinli içecekler
  8. Soğan, turşu, sarımsak gibi kokan besinler
  9. Dışarıda beklemiş yiyecekler
  10. Fazla baharatlı yiyecekler
  11. Bayat ve bozuk yiyecekler
  12. Çok tuzlu yiyecekler
  13. Ekşi yiyecekler

Örnek Sattvik Beslenme Listesi

Örnek sattvik beslenme listesi göz önüne alınarak siz de kendinize uygun program hazırlayabilirsiniz. Filizlendirilmiş tahıllar öğün içine eklenerek sindirimi kolaylaştırması amaçlanır. 

Satvik beslenme örneği;

1.gün

Kahvaltı: Tatlı patates püresi ve fındık

Öğle yemeği: Nohutlu sebze yemeği

Akşam yemeği: Tavuklu sebze çorbası ve salata

2.gün

Kahvaltı: Bitkisel süt ile hazırlanan ılık yulaf lapası ve ceviz

Öğle yemeği: Körili sebzeli fasulye yemeği

Akşam yemeği: Kinoalı salata ve mercimek çorbası

3.gün 

Kahvaltı: Haşlanmış armutlu tarçınlı yulaf ezmesi 

Öğle yemeği: Balık buğulama ve keten tohumlu salata

Akşam yemeği: Sebzeli barbunya yemeği

Satvik beslenme menüsü bu şekilde devam ettirilebilir. Aralarda Hindistan cevizi sütü, bitki çayları tüketilebilir. 

Satvik Beslenme Faydaları Nelerdir?

Bedensel ve ruhsal bütünlüğün bir arada gerçekleşeceği düşünüldüğünde satvik beslenme faydaları daha iyi hissedilir. Bahsi geçen bu satvik beslenme faydaları kişiden kişiye göre beslenme rutinine ve yiyeceklere göre değişebilir. Ancak genel itibari ilesatvik beslenme faydaları şunlardır;

  • Doğal ve taze yiyecekler tüketildiğinden hastalanma riski en aza iner.
  • Sindirim sistemini destekleyen yiyeceklerin tüketimi ön planda olduğundan sindirim sistemi sağlığı korunur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bariyer oluşturur.
  • Taze meyve ve sebze ile tahıl, vitamin, protein, mineral dengesi gözetilir. Vücudun enerji ihtiyacını karşılayacak kadar alındığından aktivite hızınızı arttırır.
  • Paket gıda, işlenmiş besin ve şekerli yiyecek ile içecek tüketilmediğinden satvik beslenme faydaları kapsamında  zayıflama olasılığınız yüksektir.
  • Kafeinli içecekler ve alkol tüketilmediğinden bedensel, zihinsel farkındalık artacaktır.
  • Taze, doğal ve temiz besinler vücudu canlandırır.
  • Baharatlı, aşırı tuzlu yiyecekler tüketilmediğinden vücut rahatsız olmaz.
  • Manevi huzuru ve ruhsal gelişimi destekleyecek bir dizi meyve, sebze ve baharat kullanılır. 

Sattvik Beslenmeyi Kimler Uygulayabilir?

Kişisel sağlığı elverişli olan, kronik rahatsızlıkları bulunmayan herkes sattvik beslenme programını uygulayabilir. Ancak et tüketimi ve hayvansal gıda tüketimi gerekli olan kişilerde uygulanması doktor tavsiyesi ile olmalıdır. Kronik sağlık sorunlarının derecesine göre sattvik beslenme yasaklanabileceği gibi serbest de bırakılabilir.
 

Sattvik Beslenme ile Diğer Beslenme Tarzları Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Sattvik beslenme diğer beslenme türlerinden farklı olarak doğal ve temiz içerikli gıdalardan oluşur. İnsan zihnine ve bedenine zarar verecek, farkındalığını azaltacak hiçbir besin sattvik beslenme programında yer alamaz. 
  • Kişinin bilincini açmak ve zinde bir hayat yaşamasını sağlamak için geliştirilmiştir. O nedenle hücrelerin yapısını bozan, onlara zarar veren ve yaşlanmayı hızlandıran yiyecek ile içeceklerden satvik beslenme programına dahil edilmez. Diğer beslenme tarzlarının çoğunda amaç zayıflamak ve yağ yakımını hızlandırmaktır.
  • Sağlıklı beslenme rutini oluşturmak için geliştirilmiştir. Tüm besinler taze ve temiz olduğundan sağlık problemlerinin semptomlarını azaltır. Diğer beslenme tarzlarında ise amaç sağlıklı yaşamak, kilo vermektir.
  • Katı-sıvı dengesini sağlamak satvik beslenme programı açısından önemlidir. Diğer beslenme tarzlarında ise az kalori alacağınız şekilde diyet listesi hazırlanır.
  • Diğer beslenme tarzları tek yönlüdür. Ancak satvik diyet listesi hazırlanırken katı-sıvı dengesinin yanı sıra tüm besinlerden almanız istenir. Kuruyemiş, yağ, protein, karbonhidrat, meyve, vitamin ve mineral her öğünde alınmak zorundadır.
sattvik beslenme kapsamında katı sıvı detoks

Satvik Beslenme Kapsamında Katı- Sıvı Detoksun Önemi

Hazırlanan sattvik beslenme programı katı ve sıvının dengede olduğu menülerden oluşur. Katı-sıvı dengesini gerektiği gibi sağlamak sindirim sorunlarını ortadan kaldırır. Özellikle hazımsızlık ve şişkinlik problemlerini de en aza indirir. Buna ek olarak satvik beslenme menüsünde akşamları hafif besinler tüketip, öğle menüsünde en yoğun yemekleri yemek sindirime zaman ayrılmasını sağlar. Böylece akşam huzurlu ve güzel bir uyku da çekilecektir. 

Bitki çayları hem zayıflamaya teşvik eder hem de sağlıksız içecekleri tüketmenin önüne geçtiğinden, kafein alımı yasak olduğundan uyku sorunları yaşamazsınız. Bu noktada posalı bitki suları ile bedensel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Aynı zamanda metabolizma için gereken tüm enerjiyi satvik beslenme programı sağlayacaktır. Yanlış ve eksik beslenme programları kişinin zindeliğini etkiler. satvik beslenme menüsü  doğru oluşturulmadığında kişilerin ruh halinde olumsuzluk görülecektir. Bunu önlemek adına sattvik beslenme kapsamında katı-sıvı detoksuna önem verilebilir. 

Katı Sıvı Detoksu

Katı Sıvı Detoks Paketleri için tıklayabilirsiniz.

Katı- Sıvı Detoksun Sattvik Beslenmeyi Benimseyenlere Sağladığı Avantajlar

Katı- sıvı dengesini tam anlamı ile sağlamak adına detoks programı uygulanır. Katı-sıvı detoksun sattvik beslenmeyi benimseyenlere sağladığı çok fazla avantaj vardır. Bunlar;

  1. Sindirim sorunları ortadan kalkar, mide rahatsızlıkları önlenir.
  2. Öğün içinde hiçbir yönden eksik kalmadan gıdaları tüketirsiniz. 
  3. Sağlıklı beslenirken kilo verirsiniz.
  4. Yağ yakımını hızlandırmak için çabalamazsınız.
  5. Zihninizi dinlemek, ruhsal dinginliğe ulaşmak için çok iyi diyet programıdır. 

Sattvik Beslenme Tarzını Benimseyenler Katı- Sıvı Detoks Paketi Tercihinde Bulunurken Nelere Dikkat Etmeli?

Katı-Sıvı Detoks Paketi hazırlanmasının en önemli amacı temiz besinlere ulaşabilmektir. O nedenle Katı-Sıvı Detoks Paketi tercihinde bulunurken nelere dikkat etmeli konusu önemsenmelidir.Bunun için aşağıda listelediğimiz noktalara dikkat ederek satvik beslenme faydalarından üst düzeyde yararlanabilirsiniz.

  1. Doğal ve organik içerikli besinler olmalıdır.
  2. Taze meyve ve sebzeler paket içeriğinde olmalıdır.
  3. Tarım ilaçları ve kimyasal ağırlıklı gıdalardan uzak durulmalıdır.
  4. Katı- sıvı dengesinin en iyi biçimde ayarlandığı program olmalıdır. 

Sattvik Beslenmede Alternatif Çözümler Fedbox Katı-Sıvı Detoks Paketlerinde

Zihnen ve bedenen güçlü kalmak için sattvik beslenme programı en iyi diyet programlarından birisidir. Sindiriminizi kolaylaştırırken vücudunuz için gerekli olan tüm enerjiyi size sağlar. Her gün satvik diyet listesi yapmak zor gelebilir. Bu da kısa sürede diyeti sonlandırmanıza neden olur. Fedbox Katı-Sıvı Detoks Paketi diyet programınızı devam ettirmeniz için sizi destekler. 

Fedbox Katı-Sıvı Detoks Paketlerinde taze meyve, sebzelerle ve yağlarla hazırlanmış gıdalar vardır. Bu gıdalar sayesinde doğal besinler sayesinde hastalıklara yakalanma olasılığınız azalır. Uyku düzeniniz oturacağından psikolojik rahatsızlık duymanız engellenir. Aynı zamanda da çeşitli hastalıkların semptomlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Taze, doğal ve organik gıdalar temiz beslenme rutini oluşturmanızı destekler. Fedbox Katı-Sıvı Detoks Paketi yemek aboneliği ile yaşamınızı kökten değiştirin. Hayatın farkına vararak, ruhsal ve bedensel huzuru yakalayıp keyifli zamanlar geçirin.


Ara
© 2025 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır