Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Sınava Hazırlananlar İçin Beslenme Önerileri

Sınava Hazırlananlar İçin Beslenme Önerileri

Sınava hazırlanan kişilerde ‘’dikkat’’ ve ‘’motivasyon’’ üzerinde durulması gereken en önemli noktalardandır. Sınava hazırlık sürecinde kişiler daha aktif olmalıyken zaman kavramını en iyi şekilde kullanmalıdır. Herkes hayatı boyunca belirli sınavlara girmiş ve bu sınavlara yönelik hazırlık muhakkak yapmıştır. Sınav stresi, bu yolda karşımıza çıkan ve bizi bazı noktalarda zorlayan olumsuz durumlardan biridir. Buna karşılık kişinin kendini motive edici faaliyetleri, aktif oluşu, planlı ve programlı çalışması stres faktörünü azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunun dışında kişinin kaliteli ve doğru beslenme stratejilerini uygulaması, bu sürecin pozitif geçmesine ve aktif olma durumuna etkisinden söz etmemek mümkün değildir.

BESLENME ÖNERİLERİ

  • Yeterli ve dengeli beslenmenin, kişinin fiziksel ve sosyal açıdan sağlık bütünlüğünü korumayı destekleyici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.
  • Et, yumurta, kurubaklagil grubu, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu olmak üzere 4 farklı kategoride sıralanan yiyecek gruplarını ‘’tabak modeli’’ oluşturulup tüketimi, kişinin her besin grubundan beslenerek hafızayı desteklemeye yardımcı olan vitamin ve mineral desteğini de sağlamış olacaktır.
  • Sınava hazırlanan kişilerde en önemli öğünlerden biri de kahvaltıdır. Yapılan birçok çalışmada kahvaltı yapan kişilerin okul başarısı daha yüksek bulunmuştur. Kahvaltıda protein içeriği yüksek olan yumurta ve peynir tüketimi tok tutucu özelliği sebebiyle tercih edilmelidir.
  • Ara öğünlerde süt, meyve, yoğurt, yağlı tohumlar tercih edilebilir.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde kişiyi çok fazla rahatsız etmeyecek ve şişkinlik yaratmayacak yiyeceklerin tüketimi daha doğru olacaktır. Sınava birkaç gün kaldıysa kurubaklagil gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Magnezyum, strese karşı savunma mekanizmalarını çalıştıran en önemli minerallerdendir. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi magnezyumu arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Fastfood gibi yüksek yağ ve karbonhidrat içeren yiyecek anlık doygunluk hissi sağlamakta fakat kısa sürede tekrar acıkmaya neden olmaktadır. Bu da kişinin düzensiz ve kalitesiz beslenme alışkanlığına edinmesine yol açacaktır.
  • Ders çalışırken tatlı, şeker, abur cuburlar yerine yağlı tohumlar kuru veya taze meyveler tercih edilebilir. Ceviz, fındık badem gibi kavrulmamış yağlı tohumlar önemli yağ asitleri sayesinde beyinde hücrelerin çalışmasında etkilidir.
  • Yetersiz su tüketimi konsantrasyonun azalmasına sebep olacağından su tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.

Ara
© 2024 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır