Tam tahıllı beslenmenin faydaları günümüzde anaokullarında bile öğretilmeye başlanmıştır. Peki bu faydalardan haberiniz var mı?
Tam tahıllı beslenmenin faydaları birçok araştırma tarafından da doğrulandı. Lif açısından zengin bir diyet, en yaygın kronik-dejeneratif hastalıklar, diyabet ve kanserden hastalanma riskini azaltır. Bu nedenle, Dünya Kanser Araştırma Fonu, beslenme ve korunma arasındaki ilişkiye ilişkin tüm bilimsel çalışmaları gözden geçirme çalışması yürütmüş ve diyetin ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı gıdalara dayandırılmasını önermektedir. Özellikle, her öğünde endüstriyel olarak rafine edilmemiş tahıllar (dolayısıyla tam tahıllar) ve baklagillerin yanı sıra çok çeşitli nişastalı olmayan sebze ve meyvelerin alınması tavsiye edilir.
Bununla birlikte, lifin faydaları, yalnızca onu doğal olarak içeren tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi bitkisel gıdalar yoluyla tüketildiğinde elde edilir. Öte yandan, diyetinize kepek şeklinde lif eklemek (örneğin, kahvaltıda yulaf kepeği veya buğday kepeği) sağlık riskleri bile oluşturabilir.
Tam Tahıllı Yemek Ne Anlama Geliyor?
Kepekli yemek, "bütünlüğünü" koruyan, yani dönüşüm sürecinde beslenme açısından önemli kısımlarından mahrum olmayan besinlerin alınması anlamına gelir. Bu nedenle, tam tahıllarda, tahıl tüm bileşenlerini korur ve bize tüm lifleri ve besinleri garanti eder. Ve endüstriyel olarak rafine edilmemiş tahıl unlarından elde edilen ekmek, makarna ve bisküvi gibi yiyeceklere de aslında "kepekli" denir.
Bunun yerine, rafine etme işlemi sırasında, tahıldan geriye kalan sadece endospermdir ve gördüğümüz gibi nişastanın en zengin kısmıdır. Bu nedenle rafine edilmiş yani lif ve tohumdan yoksun tahıllar neredeyse sadece şekerden oluşur ve tam tahıllara göre kan şekerinin daha hızlı yükselmesine neden olur.
Sonuç olarak, ekmek ve makarna gibi tüm rafine unlar ve türetilmiş ürünler bile çok yüksek bir glisemik indekse sahiptir. Tam tahıllı beslenmenin faydaları ve kan şekerinde ve dolayısıyla insülinde değişikliklere neden olur. Bu gıdaların aşırı tüketimi zamanla özellikle karın bölgesinde yağ birikmesi ile diyabet ve obeziteye neden olabilir.
Liflerin Faydaları
Tam tahıllarda bulunan liflerin sayısız faydası vardır. Tokluk hissini arttırırlar. Çünkü kepek veya tahılların lifi, çok fazla su emme özelliğine sahiptir. Bu nedenle çok daha hızlı ve daha uzun süre tok kalabilir.
Peristalsis'i uyarır ve bağırsak geçişini hızlandırır, ayrıca atıkların yok edilmesini ve bağırsağın temiz kalmasını sağlar.
Tam tahıllı beslenmenin faydaları lif, fermente edilerek, bağırsakları dolduran mikroorganizmalar için besin olmasıdır. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesini ve kilo kaybını desteklerler.
Yağların ve özellikle kolesterolün emilimini azaltırlar. Ayrıca, tüm bitki lifleri kronik iltihabı azaltma gücüne sahiptir. Bu nedenle anti-inflamatuar bir diyet tam tahıllar, baklagiller ve sebzeler açısından zengin olmalıdır.