Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Tiroid Hastaları için Beslenme

Tiroid Hastaları için Beslenme

Tiroid hastalığı kişinin hayati sürecinde birtakım değişikliklere neden olur. Fazla kilo alma ya da zayıflığa neden olabilen tiroid başka belirtileri de beraberinde getirip kişinin hayat kalitesini düşürür. Beslenme düzeni kişinin tiroide yakalanma riskini arttırabileceği gibi tiroid teşhisi sonrası beslenmeye dikkat edilmemesi de kişinin olumsuz sonuçlar almasına neden olacaktır. Bu yüzden tiroid ve beslenme yakından ilişkilidir. Fedbox olarak bu haftaki blog yazımızda sizler için tiroid diyeti gibi pek çok hassas noktaya değindik ve yararlı bilgiler sunduk. 

Tiroid Nedir / Guatr Nedir?

Tiroid bezi boynun ortasında Adem elması denilen kıkırdağı altında bulunan endokrin bir bezdir. Büyüme ve gelişmede etkili olan bu bez tiroksin (T4) ve tiriiyodotironin (T3) adı verilen iki hormon salgılar. T3 ve T4 metabolik süreçleri etkiler. 

Tiroid hastalığı tiroid bezinden yetersiz salgılanmasından kaynaklanan Hipotiroidizm ve bezin büyümesinden kaynaklanan Guatr olarak ayrılmaktadır. Başka çeşitleri de bulunmaktadır. 

Tiroid Belirtileri Nelerdir?

Guatrın belirtileri: seste değişim, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk ve boğulmadır. 

Hipotiroidizm belirtileri: saç dökülmesi, kilo artışı, kabızlık, hafıza problemleri ve yorgunluktur. 

Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar?

Tiroid hormonlarının yetersiz çalışması sonucunda metabolizma da daha yavaş çalışır. Bu da enerjinin daha az harcanması anlamına gelir. Böylece kilo artışı gözlemlenir. Düzenli beslenmek ve kalori planlamak kilo kaybının başlıca etkenidir. Tiroid hastalarının zayıflaması için fiziksel aktiviteyi de arttırması gerekir. Tempolu yürüyüşler gibi aktivitelere yönelerek metabolizmalarını hızlandırabilirler. 

Tiroid Hastalarının Tüketmesi Gereken Besinler

Tiroid hastalığında tüketilmesi gereken besinler şunlardır;

  • Domates, biber, maydanoz, portakal, semizotu, yaban mersini gibi antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir. Böylece bağışıklık sistemi de güçlenir. 

  • Selenyum minerali tiroidin normal düzeyde çalışmasını etkileyen bir mineraldir. Ayçekirdeği, mantar, yumurta, hindi eti, tavuk göğsü ve Brezilya kestanesi tüketilmelidir. 

  • Tirozin, T3 ve T4 hormonlarının üretiminde etkili et, baklagil ve süt tüketilmelidir. 

Tiroid Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler

Tiroid hastalığında tüketilmemesi gereken besinler şunlardır;

  • Fito-estrojenlerin tiroid hormonlarının çalışmasını sağlayan enzimin çalışmasını baskılayabildiği görülmüştür. Soya fasulyesi gibi soya ürünlerinin tüketilmemesi önerilir. 

  • Ayrıca soya ürünleri tüketenlerde hipotiroidizm görülme riskinin arttığı görülebilir. 

  • Yoğun miktarda iyot tüketmek tiroid bezinin aktivitelerini bastırabilir. Bu şekilde iyot faydadan çok zarara neden olacaktır.

  • Brokoli, turp, lahana, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, yer fıstığı, çilek ve şeftali gibi besinler ilaç alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir. 

Tiroid Diyeti Nasıl Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilir?

  • Tiroid diyetinizde dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Diyetle birlikte mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Özellikle metabolizması yavaş çalışan gruptaysanız buna önem vermelisiniz. 

  • Kafein tüketirken dikkatli olmalısınız. 

  • Yukarıda bahsettiğimiz gibi tüketmemeniz gereken besinler konusunda dikkatli olmalısınız. 

  • Hipertiroidizm teşhisinde metabolizma yavaş çalıştığı için kilo kaybetme yavaştır. Bu yüzden diyet planı uzun vadeli oluşturulmalıdır ve bir yaşam şekline dönüştürülmelidir.

  • Su tüketimine önem verilmelidir. Su metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi oluşturur.

  • Kalori kontrolü yapılmalıdır ve mutlaka 3 ana 2 ara öğün şeklinde beslenilmelidir. 

  • Tiroid diyetinde tokluk hissi önemlidir. Bu yüzden lifli gıdalar tüketilmelidir. 


 Sağlıklı beslenme paketleri ile tiroid hastalığı için beslenme planınızı bir yaşam biçimine dönüştürmeniz son derece kolaydır. Düzenli olarak kapınıza gelen sağlıklı yemeklerle öğün atlamaz ve kaçamak yapmazsınız. Kalori ihtiyacınıza göre düzenlenmiş paketler yardımıyla günlük kalori miktarınızı aşmazsınız. Sağlıklı beslenme paketleri tamamen taze sebze ve meyvelerden oluşmaktadır ve böylece sağlıklı beslenme planınızı uygulamış olursunuz. Detayları incelemek için sağlıklı beslenme paketlerine göz atabilirsiniz. 


Ara
© 2024 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır