Son dönemlerde gelişen güzellik sektörüyle beraber yaşlanma karşıtı pek çok işlem yapılmaktadır. Fakat bunları yaparken, metabolizmanın hızlı ve genç kalması sağlanmalıdır. İşte bu noktada birçok diyet rutini uygulanmaktadır. Uygulanan bu diyet rutinlerinin arasında ise en popüler olanı ise “yaşlanma karşıtı diyet” olarak da bilinen otofaji diyetidir. Belkide ilk defa duyduğunuz bu diyet hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara “Tüm Merak Edilenleri İle Otofaji Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimizi inceleyerek, sahip olabilirsiniz. Şimdiden hepinize keyifli okumalar ve sağlıklı günler dileriz.
Otofaji Diyeti Nedir?
Çok popüler olmasına rağmen, adını duymaya alışık olmadığımız otofaji diyeti, en basit haliyle hasar görmüş veya yaşlanmış hücrelerinizin temizlenmesi sürecidir diyebiliriz. Belirtilen bu süreç boyunca metabolizmanız daha etkili bir şekilde çalışarak, hücreleriniz genç kalmasını yada yeni hücrelerin hızlı bir şekilde büyümesini sağlamaktadır.
Uzun süreli açlığa dayanan ‘aralıklı oruç diyeti’ veya düşük karbonhidrata dayanan ‘ketojenik diyetin birleşimi olan Bu beslenme rutini temel de açlığa dayanmaktadır. Uzun süre aç kalan hücreler hasta ve yaşlı hücreleri sindirerek enerji üretimini sağlarken, aynı zamanda da yeni hücrelerin oluşumuna yardımcı olmaktadır.
Bahsi geçen bu diyet rutinini uzman bir diyetisyen gözetiminde ve vücut kitle indeksi yapılmadan uygulanmamalıdır.. Çünkü hem istenilen sonuçları elde etmemiş olursunuz, hem de sağlık açısından da ciddi riskler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka uzman bir doktor veya diyetisyen ile çalışmanızı öneririz.
Otofaji Diyetinin Olası Faydaları Nelerdir?
Otofaji diyetinin bilinenin aksine vücudunuza pek çok faydası bulunmaktadır. Bahsi geçen bu faydaların başında ise, hücre temizliği gelmektedir. Hücre temizliği genel anlamda görevini doldurmuş yaşlı hücreler için geçerlidir. Bu işlem yapılırken genel olarak daha genç hücreler tarafından yapılmaktadır. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz;
Uzun süre aç kalan hücreleriniz, beslenmelerini tamamlamak için yaşlı veya görevini tamamlayan hücrelerinizi sindirerek, yeni hücrelerin oluşumuna da yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra görevini dolduran yaşlı hücreleriniz temizlenip, yeni hücreler oluştuğu içinde yaşlanma süreciniz yavaşlayarak, hep daha dinamik ve genç kalmış olacaksınız. Böylelikle genellikle yaşlılarda görülen, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma oranınız en minimum seviyelerde seyretmiş olacak.
Otofajinin diğer faydalarına göz atacak olursak; Vücudunuzu toksinlerden arındırarak, daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Böylelikle hem metabolizmanız daha hızlı çalışır hem de bağışıklık sisteminiz güçlendiği için, hastalıklara karşı direnciniz de artmış olur. Son olarak vücudunuzda başlı başına bir yenilenme meydana geldiği içinde, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz yarı yarıya azalmış olur.
Kimler Otofaji Diyeti Yapabilir?
Otofaji diyeti yapmak istiyorsunuz ancak, yapıp yapmama konusunda uygun birisi olduğunuzu bilmiyorsanız bunu en kısa ve açıklayıcı şekilde şöyle anlatabiliriz. Öncelikli olarak hipertansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlığınızın bulunmaması gerekir. Çünkü bu tür hastalıklarda uzun süre aç kalınmaması gerekir. Bunun yanında gebelik şüphenizinde olmaması gerekir. Buna ek olarak belli bir yaşın üzerinde de olmanız da metabolizmanız açısından faydalı olmaktadır. Belirtilen bu belirli yaş, ergenliği tamamladığınız “erişkinlik” dönemi diye adlandırılan dönem ile yaşlılık dönemi arasındaki dönem olabilir. Aksi halde sağlık açısından sorunlar yaşatabilir.
Otofaji Diyeti Sayesinde Kaç Kilo Verebilirim?
Yaşlanma karşıtı olan otofaji diyetinde en merak edilen soruların başında gelen “Kaç kilo verebilirim?” sorusuna net bir cevap vermek gerekirse, kişinin yapısıyla doğru orantılıdır diyebiliriz. Ancak ilk zamanlar görevini tamamlamış yaşlı hücreler temizlendiği için metabolizmanız çok hızlı çalışacaktır. Sonraki dönemlerde ise temizlenmesi gereken yaşlı hücre sayısı daha az olduğundan, metabolizma hızı biraz daha düşecektir. Bu durumda kilo veriminiz yavaşlayacaktır. Ancak bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Bu süreç gayet doğal bir durumdur.
Peki Otofaji Diyetini Nasıl Uygulayabilirim?
Otofaji diyetinin ne olduğunu, vücudunuza sağladığı faydaları ve otofaji diyetini kimlerin uygulayabileceğini hakkında net bir bilgiye sahip olduğunuza göre, artık nasıl uygulayacağınız konusunda da fikir sahibi olmanız gerekir. Bunun içinde kesinlikle vücut kitle ineksi yaptırmanızı öneririz. Bu sayede otofaji diyetinden maksimum verimi elde etmenizi sağlar.
Otofaji diyetini 2 sürece ayırabiliriz bunlar; Periyodik açlık süreci ve Düşük kalori dönemidir. Bahsi geçen bu diyette ilk olarak Periyodik açlık süreci sonrasında ise Düşük kalori dönemi gelmektedir.
Periyodik Açlık döneminde belirli zaman dilimlerinde yemek yemeniz gerekmektedir. Örneğin, yemek yeme süreciniz 8 saatle sınırlandırılıp, kalan 16 saatte ise yemek yememeniz gerekmektedir. Bu süreci metabolizmanızı dinlendirerek tamamladıktan sonra, belirli gün ve haftalarda düşük kalorili diyet rutini uygulanmalıdır. Böylece dinlenen metabolizmanın yavaş yavaş çalışması sağlanır. Bunu yaparken mutlaka besin seçiminize özen göstermeniz gerekir. Bunun içinde yeşil sebzeleri, sağlıklı yağları, kuruyemişleri ve sağlıklı protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz.
Buna ek olarak sıvı tüketimine ağırlık vermeniz gerekir. Özellikle periyodik dönemlerde vücut uzun süre aç kalacağı için Su, bitki çayları veya karbonatlı içecekler ile sıvı kaybını önleyebilirsiniz. Son olarak egzersiz rutinleri ile de metabolizmanızın çalışmasını hızlandırarak, hücresel temizlik sürecini desteklemiş olursunuz.
Otofaji İçin Kaç Saat Aç Kalınmalıdır?
Otofaji dönemi için açlık süresi için kesin bir şey söylemek yanlış bir durumdur. Çünkü herkesin metabolizmik durumu ve hücre yaşı farklılık göstermektedir. Bu nedenle kesin ve net bir cevap almak için mutlaka uzman bir doktordan veya diyetisyenden gözetiminde vücut kitle indeksi yapılarak, hücre yaşı vb. durumlar belirlenmelidir. Bu doğrultuda size özel diyet rutini planlanıp, aç kalma süreniz belirlenmelidir.
Örnek Otofaji Beslenme Listesi
Vücut kitle oranına uygun olarak hazırlanmış otofaji beslenme rutini, sağlıklı bir kilo verimi süreci için oldukça önemlidir. Bu rutini hazırlarken ihtiyacınız olan kalori oranını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu oranda kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; kişinin çok fazla yaşlanmış hücresi varsa daha az kalori alması gerekirken, yaşlanan hücresi az ise kalori oranları normal seviyelerde seyredebilir. Sizler için hazırladığımız örnek otofaji beslenme rutini ile, kendi vücut kitle indeksinize uygun beslenme rutininizi oluşturabilirsiniz.
Sabah Kahvaltısı
- 1 adet haşlanmış yumurta veya omlet
- Bol yeşillikli salata
- Peynir
- Zeytin
- Yeşil Çay veya Bitki Çayı
Akşam Yemeği
- 1 kase tuzsuz sebze çorbası
- Izgara da yapılmış balık, tavuk eti veya kırmızı et
- Protein açısından zengin yağsız ve tuzsuz salata veya 1 kase yoğurt
Otofaji Beslenmesinde Size Yardımcı Olacak Küçük İpuçları
Sizler için hazırladığımız önerilerin yanı sıra ufak tüyolara da dikkat ederek, düzenli bir egzersiz ile sağlıklı bir otofaji diyet rutini oluşturabilirsiniz. İşte sizlere özel hazırladığımız küçük öneriler;
- Otofaji diyetini genel olarak 3 günden fazla yapmanız önerilmez. Ancak bu durumu doktorunuzla konuşmanız daha doğru olacaktır.
- Otofaji diyetini yaparken mutlaka su içmeyi ihmal etmeyin. Gün içinde olabildiğince mutlaka su tüketmeye çalışın. Çünkü vücudunuz otofaji diyeti boyunca su kaybediyor olabilir. Kaybedilen bu suyu da su içerek giderebilirsiniz.
- Akşam yemeklerini kesinlikle 19.30-20.00 saatleri arasında yapmaya özen gösterin. Bu saatlerden sonra kesinlikle bir şey tüketmeyin.
- Otofaji diyeti boyunca hazır gıdalardan ve hamur işlerinden olabildiğince uzak durun.Çünkü bu tür gıdalar daha fazla kalori almanıza neden olacağı için, kilo alımına neden olacaktır.
- Bu diyetin can damarı olan rutin egzersizler ve yürüyüşler, otofaji diyetini destekleyen en önemli unsurdur. Bu nedenle olabildiğince rutin egzersiz ve yürüyüşleri ihmal etmeyin.
- Otofaji diyetini uygulamaya karar verdiyseniz bunu mutlaka bir doktor yada diyetisyen gözetiminde yapmalısınız. Böylelikle daha sağlıklı bir süreç geçirmiş olursunuz.
- Sabah ve akşam öğünleri mutlaka protein ve sebze ağırlıklı olmalıdır. Aksi halde vücut ihtiyacı olan besinleri alamamış olur.
Otofaji Diyeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Otofaji kilo verdirir mi?
Otofaji diyeti düzenli ve doğru yapıldığı takdirde kilo verimine yardımcı olur. Özellikle kalori ve yağ yakımını hızlandırarak, dilediğiniz görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Otofaji gençleştirir mi?
Otofaji diyeti genel manada yaşlandırmayı geciktirdiğini ve gençleştirmeyi hızlandırdığını söyleyebiliriz. Çünkü Otofaji, vücudun atık maddeleri temizlenmesine ve hasarlı hücreleri onarılmasına yardımcı olur. Bu süreç, hücrelerin gençleşmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.
Otofajiyi kim yapar?
Otofaji diyeti 18 yaşından büyük, gelişimini tamamlamış, emzirmeyen ve hamile olmayan aynı zamanda da kronik hastalığı olmayan kişiler tarafından yapılabilen bir diyet rutinidir. Bu sebeple hem yaş olarak, hem de bünyesel olarak bu diyete uygun olmanız gerekir.