Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp arama simgesine tıklayınız.
Ara Tutar 0.000,00
Toplam İndirim 000,00
Ödenecek Toplam Tutar 0.000,00

Yoga Yapanlar Özel Beslenme ve Diyet Tavsiyeleri

Yoga Yapanlar Özel Beslenme ve Diyet Tavsiyeleri
Yoga sizin için bir hayat felsefesi haline geldiyse, beslenme rutinlerinin yanı sıra ne yiyip içtiğinize de dikkkat etmeniz olduça önemlidir. Böylelikle zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi odaklanabilir aynı zamanda da esneklik ve dayanıklılığınızı artırabilirsiniz. İşte bu noktada profesyonel veya yogaya yeni başlayanlar için “Yoga Yapanlar Özel Beslenme ve Diyet Tavsiyeleri” adlı içeriğimizi hazırladık. Bu içerik sayesinde yoga rutini öncesi ve sonrası nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda detaylı bilgiye sahip olabilir aynı zamanda neden beslenmenize özen göstermeniz konusunda bilgi edinebilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar ve iyi günler dileriz.

Yoga Yapanlar Beslenmesine Neden Dikkat Etmeli?

Yoga ile ilgileniyorsanız, mutlaka ama mutlaka yogayı yaşam felsefeniz haline getirmeniz gerekir. Bunun içinde ilk beslenme rutininizi değiştirmekle başlamanız gerekir. Çünkü yoga öğretilerinin fiziksel ve ruhsal olarak odaklanmayı gerektirdiği ve vücudun dayanıklılığa, esnekliğe ihtiyaç duyması olarak gösterilebilir. Bu yüzden dolayı, yoga rutini öncesi ve sonrası alınması gereken besinleri doğru ve yeterli düzeyde alarak, vücudunuzun dayanıklılığını ve esnekliğini artırabilir. Aynı zamanda da zihinsel ve fiziksel odaklanmanızı da artırabilirsiniz.

Yoga Yaparken Nasıl Beslenilmeli?

Profesyonel bir yogiyseniz zihinsel ve fiziksel olarak full odaklanabilmek, aynı zamanda da fiziksel olarak dayanıklılığı ve esnekliği artırabilmek adına doğru, düzenli ve uygun kalori oranlarına sahip bir beslenme yaklaşımını benimsemeniz gerekmektedir. Bu sebeple almanız gereken kalori oranı, vücut kitle indeksinize göre ayarlanmalıdır. Örneğin vücut kitle indeksiniz 18 ve altı ise kalori alımını artırabilirsiniz. Ancak vücut kitle indeksiniz  18’in üstü ise kalori alımını durdurmanız da fayda var demektir.

Bunun için kesinlikle vitamin, mineraller, lif ve antioksidan bakımından zengin besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.  Bunun yanında protein bazlı besinler de tüketerek,  vücudunuzun dayanıklılığını artırabilirsiniz. Aynı zamanda su tüketimine önem vererek de, zihinsel odaklanmanızı kolaylaştırabilirsiniz.  Çünkü bu besin gruplarından proteinler kas dokularını güçlendirerek, vücut dayanıklılığını artırırken, Yoga esnasında enerjinizin daha fazla artması içinde karbonhidrat temelli besinler tüketmelisiniz.

Son olarak yoga rutinlerini yaparken yanınızda sürekli suluk bulundurmanızı öneririz. Çünkü özellikle astanga gibi zor yoga rutinlerinde vücut çok sıvı kaybeder. Bu kaybolan sıvı miktarını dengelemek adına ve vücudun  dehidrasyona uğramaması için yoga pratiklerine ara verdiğiniz anda su tüketmelisiniz.

Yoga Yapanlar Hangi Besinlerden Uzak Durmalı?


Eğer kusursuz bir yogi olup, tüm asanalarda mükemmel bir performans sergilemek istiyorsanız, neleri yemeniz gerektiği gibi neleri yememeniz de bir o kadar önemlidir. Çünkü bu sayede asanalarda daha sağlıklı performans sergileyebilir ve mental olarak daha hazır bir konumda olabilirsiniz. Bunun için;
  • Acı biber
  • Nohut
  • Bulgur
  • Lahana
  • Sarımsak
Midede yoğun gaz durumuna neden olan besinlerden uzak durmanız gerekir. Çünkü bu tür besinler yoğun gaz yaparak, vücudun rahatsız olmasını aynı zamanda da rahat bir şekilde asanaları gerçekleştirememenize neden olur.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz noktaların yanı sıra işlenmiş gıdalar, alkol, şekerli içecekler, aşırı kafein, hazır yiyecekler  ve trans yağ içeren besinler tüketmemelisiniz. Çünkü bu tür besinler çakralarınızın açılmasına ve arınmasına engel olup, sağlıklı bir yoga meditasyonu yapmanızı engeller. Bahsi geçen tüm bu besinlerden uzak durarak, yoga rutinlerinde çaklarınızı arındırıp rahatlayabilirsin.

Yoga Yapanlar İçin Örnek Beslenme Nasıl Olmalı?

Örnek bir yogi beslenmesi lif, mineral,vitamin ve protein açısından zengin bir rutine sahip olması gerekir. Ancak diyetisyenler bahsi geçen bu besinleri 2 zaman aralığında tüketilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu zaman aralıkları; Yoga Pratiği Öncesi zaman ve Yoga Pratiği Sonrası zamandır. Böylelikle vücudunuzdaki enerjiyi kontrol altına alarak, yoga rutinleri sırasında doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
 
  • Yoga Pratiği Öncesi
Yoga pratiği öncesinde vücudun dayanıklılığa, esnekliğe, enerjie ve odaklanmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle magnezyum ve potasyum açısından zengin besinler tüketilmeli. Böylelikle yoga pozisyonu sırasında olası krampların yaşanması engellenmiş olur. Bunun yanı sıra, enerjinizin üst düzeye çıkması adına bol bol kuruyemiş tüketebilirsiniz. Çünkü kuruyemişlerin içerisinde bulunana doğal yağlar hem odaklanmanıza yardımcı olur hem de enerjinizin artırmasına yardımcı olur. Bu sayede de yoga akışları daha iyi bir şekilde oluşur. Bunun yanı sıra vücudun rahatlayıp, ödemlerden arınması içinde detoks sularından yardım alabilirsiniz.
 
  • Yoga Pratiği Sonrası
Yoga pratiği sonrasında vücut biraz daha yorgun olabiliyor. Bu nedenle de vücudun enerjisini tekrar geri kazandırmak adına enerji verici ve karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Bunun yanı sıra bol sıvı tüketimine de önem vermeniz gerekir. Böylece zorlu yoga duruşları sırasında kaybetmiş olduğunuz sıvıları geri kazanarak, bir sonraki yoga rutinine kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak hazırlayabilirsiniz.

Doğru Beslenen Yogacıların Avantajları Nelerdir?


Doğru beslenen bir yogiyseniz, pek çok konuda avantajlı bir konumda olabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu avantajların başında dayanıklılık, esneklik, konsantrasyon ve doğru enerji akışları gelmektedir. Bahsi geçen bu avantajların yanı sıra;
  • Zihinsel olarak yoga rutinlerine daha iyi odaklanabilirsiniz.
  • Vücut postürünüz daha dayanıklı ve esnek bir hale gelir. Böylelikle zor asanaları bile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz
  • Bağışıklık sisteminiz güçlenmiş ve hastalıklara karşı dirençli bir hale gelmiş olursunuz.
  • Yoga yapmadan önce ihtiyacınız olan enerjiyi ve kondisyonu karşılayabilirsiniz.
  • Vücut yağ oranını dengede tutarak, yoga pratiklerinde ihtiyacınız olan hafifliği elde edebilirsiniz.
  • Olası dehidrasyon sorununun önüne geçmiş ve daha sağlıklı bir yoga pratiği deneyimlemiş olursunuz.

Yogacılara Özel Örnek Beslenme Rutini

Vücut kitle oranına uygun olarak hazırlanmış beslenme rutini, sağlıklı bir pratik için oldukça önemlidir. Bu rutini hazırlarken ihtiyacınız olan kalori oranını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz beslenme rutinini inceleyerek kendinize özel beslenme rutinini oluşturabilirsiniz.

Kahvaltı Öğünü (08:00-8.30 saati arasında)

 
  • Sebzeli İrmik Yemeği tüketilebilir.
  • Bunun yanında bir bardak bitki çayının yanı sıra, Hindistan turşusu da tüketilmelidir.

Ara Öğünü (10:00-11:00 saatleri arasında)
Mango, muz ve çilekten yapılmış olan özel  meyve salatası tüketilmelidir. Meyveler mevsimine göre değişiklik gösterebilir.

Öğle Yemeği : (12.30-13.00 saatleri arasında)

 
  • 4 yemek kaşığı Kahverengi pirinç,
  • 4 yemek kaşığı karışık sebzeli köri,
  • Yarım kase  mercimek çorbası
  • Salatalık raita (yoğurt sosu)
  • Küçük bir porsiyon bol zeytinyağlı, sirkeli ve limonlu salata

Ara Öğünü (16:00-16:30 saatleri arasında)

  • Bir avuç kavrulmuş nohut veya bir avuç karışık kuruyemiş

Yoga Öncesi Atıştırmalık (18:00-18:30 saatleri arasında)

  • 1 adet Muz
  • Bir kase yoğurt içerisinde chia, keten veya ayçiçeği eklenmeli

Akşam Yemeği (19.00 – 20.00 saatleri arasında)

  • Yarım adet ızgara tofu veya paneer (Hint süzme peyniri) tikka
  • 2 dilim tam buğday chapati (Hint ekmeği)
  • Ispanak dal ve bol zeytinyağlı, sirkeli ve limonlu karışık sebze salatası

Ara Öğün (22.00 – 22.30 saatleri arasında)

  • Sıcak zerdeçallı süt veya bitki çayı (papatya veya lavanta gibi)

Yoga Yapanlara Özel Küçük Beslenme Tüyoları


Sizler için hazırladığımız önerilerin yanı sıra ufak tüyolara da dikkat ederek, sağlıklı bir yoga pratiği gerçekleştirbilirsiniz. İşte profesyonel veya hobi olarak yoga ile ilgilenenlere özel hazırladığımız küçük öneriler;
 

  • Mutlaka beslenme rutinlerinizi kendinize göre ve vücudunuzun ihtiyacı olan kalori miktarına göre yapın. Aksi halde bir verim elde edemezsiniz.
  • Yoga pratiklerinde asanalar arası geçiş yaparken, su kaybı çok fazla olmaktadır. Bu nedenle mutlaka sıvı alımına dikkat edin. Bu sayede vücudunuzda olası meydana gelebilecek dehidrasyon sorununun önüne geçebilirsiniz.
  • Asla tek yönlü bir şekilde beslenmeyin. Özellikle yoga pratiği öncesinde ihtiyacınız olan karbonhidrat protein ve yağları dengeli ve düzenli bir şekilde vücudunuza alarak, dayanıklılığınızı ve dengenizin daha cok gelişmesini sağlarsınız.

Fedbox’ın Yoga Yapanlara Özel Diyet Paketleriyle, Başarı Elde Etmek Artık Çok Daha Kolay!

Sizde eğer profesyonel bir yogiyseniz veya yoga aktivitesine yeni başladıysanız, Fedbox’ın yogacılara özel hazırladığı ve  protein, karbonhidrat, lif açısından zengin olan ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden meydana gelen sağlıklı ve lezzetli fit diyet yemek paketini tercih ederek, yoga pozisyonlarında hem esneklikliğinizi artırabilir hem de konsantrasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Hemen siparişinizi oluşturarak, profesyonel aşçılar tarafından yapılan bu birbirinden sağlıklı ve lezzetli özel fit diyer paketlerini dilediğiniz gün sayısınca tüketebilirsiniz.

Ara
© 2024 Fedbox | Tüm Hakları Saklıdır