28 Kasım 2018
Olağanüstü Yararları ile Baharatların Gücü!
Karabiber
Karabiber tohumların çekilmesi ile elde edilmektedir.
A, K, C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, mangan, fosfor mineralleri açısından zengindir.
C vitamini sayesinde doğal antibiyotik özelliğine sahiptir.
Genel anlamda sindirim sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Karabiber serbest radikalleri azaltarak vücuda verdiği hasarı minimuma indirmektedir.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kırmız...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
23 Kasım 2018
Akdeniz Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Akdeniz diyeti vitamin, mineral ve lif bakımından zengin bir beslenme modelidir. Sebzeler, meyveler ve tahıllar Akdeniz diyetinin temelini oluşturmaktadır.
Antioksidan kaynağı olan sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon kadar tüketilmelidir.
Doymamış yağ kaynakları olan zeytin yağı ve yağlı tohumlar tercih edilmelidir.
Yağlı tohumlar tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Omega -3 yağ asitlerinden zengin olan balıklar ...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
1 Kasım 2018
Beyaz Un Yerine Ne Kullanabiliriz?
MUZ
A,C,K,B vitaminleri, bakır, potasyum, magnezyum, manganez ve fosfor minerallerini içermektedir.
Yüksek potasyum,düşük sodyum kaynağıdır.
Yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıkların oluşum risklerini azaltmaktadır.
Mide rahatsızlıkları özellikle mide ülserine karşı koruyucu etki göstermektedir.
Yüksek kalori içermektedir. Porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmelidir.
100 gram muzda 3 gram lif bulunmaktadır. Lif içer...
Mutfak İpuçları
DEVAMINI OKU
17 Eylül 2018
Regl Döneminde Tatlı Krizini Nasıl Önleriz?
Sağlıklı her kadının menopoz dönemine kadar her ay döngüsel olarak yaşadığı bir süreçtir. Bu dönemde kadınlar sinir, stres, duygusallık, ödem, tatlıya düşkünlük, vücutta hassasiyet vb. durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Regl dönemindeki sık karşılaşılan ödem problemini engellemenin en etkili yolu tuz alımını azaltmaktır. Böylece regl öncesi vücutta sıvı tutulumu azalır ve daha az şişkinlik hissedebilirsiniz.
Regl döneminde kanamayla b...
Özel Beslenme Durumları
DEVAMINI OKU
7 Eylül 2018
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?
Polikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen en yaygın endokrin bozukluklardandır. Polikistik over sendromu genellikle tip2 diyabet, insülin direnci, kalp hastalıkları, obeziteyle anlamlı derecede ilişkilidir.
Polikistik over sendromu olan ve insülin direnci olan kadınların çoğunda özellikle karın bölgesinde yağlanma, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) sı...
Özel Beslenme Durumları
DEVAMINI OKU
3 Eylül 2018
Menapoz Döneminde Nasıl Beslenilmeli?
Menopoz dönemi yumurtalıkların fonksiyonlarını durdurması sonucu regl kanamalarının son bulmasıdır. Genellikle 45-55 yaş arasında kadınlar menopoza girmektedir fakat bu süreyi genetik faktörler, beslenme, sigara, alkol kullanımı gibi faktörler etkilemektedir.
Menopoz döneminde kadınlarda;
Kemik erimesi,
Kalp ve damar hastalıkları,
Ateş basması,
Terleme,
Çarpıntı,
Uyku bozuklukları,
Sinirlilik, depresyon,
Unutkanlık, halsizl...
Özel Beslenme Durumları
DEVAMINI OKU
29 Ağustos 2018
Bu Yağlardan Korkmayın!
AVOKADO
- A, C ve E vitaminleri içeriğiyle antioksidan etkiye sahip kalp dostu bir meyvedir.
- İçerisinde bulunan tekli doymamış yağ olan oleik asit, kanser riskini azaltmada yararlı etkileri olduğu bilinmektedir.
- Sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığı önler, bağırsaklardaki faydalı bakterilere yarar sağlar.
- Yağ oranı yüksek olduğundan tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
ZEYTİNYAĞI
- Zeytinyağı, zeyt...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
15 Ağustos 2018
Diyetinizde Fark Yaratacak 14 Öneri
1. Vücudunuz için gerekli olan enerjiyi doğru besinlerden almanız oldukça önemlidir. Düşük kalorili diyetler kas kaybına, yavaş metabolizmaya, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kabızlığa yol açabilirler. Popüler olan düşük kalorili diyetlerden uzak durmalısınız.
2. Egzersiz, yağ kaybını artırmaya ve metabolizmanızın yavaşlamasını önlemeye yardımcı olur. Egzersizi mecburiyet için değil sağlıklı yaşam için yap...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
7 Ağustos 2018
Kurban Bayramında Beslenme Önerileri
Kurban bayramında kırmızı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Bu durum kişilerde, mide problemleri, çarpıntı, kabızlık, gastrit gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bayramda sağlığınızı korumak için beslenmenizde bazı unsurlara dikkat etmelisiniz.
Yüksek ısıda pişirme yöntemlerinden en yaygın olanları kızartma ve kavurmadır. Etleri çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek sağlıksız bileşenlerin oluşmasına sebep olabilir. Bu bileşenler çeşitli kan...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
3 Ağustos 2018
Kuru Baklagillerin Faydaları ve Pişirme Tüyoları
1. Nohut
- Demir, fosfor, potasyum, magnezyum, folik asit ve protein içeriği bakımından zengindir.
- Baklagillerin özellikle kanser riskini azaltmaya yardımcı etkileri vardır.
- Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardaki kötü bakteri sayısını azaltarak bağırsak sağlığının korunmasında görevlidir.
- Diyabet ve kolesterol hastalıkları riskini azaltabilir.
- Salatalarda ve yemeklerde sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilebilir....
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
2 Ağustos 2018
Yaz Aylarında Sıvı Kaybına Dikkat!
Vücut düzenli olarak terleme ve idrara çıkma yoluyla su kaybeder. Dehidratasyon, vücudun normalden daha fazla su kaybetmesine neden olan herhangi bir durumdan kaynaklanabilir.
Özellikle yaz aylarında vücuttaki su kaybının en yaygın nedeni aşırı terlemedir.
Yaz aylarında , ter bezleri vücudu serinletmek için nemlendirir. Bu çalışma şekli buharlaşmadır. Bir damla ter, cildinizden buharlaştıkça, az miktarda ısı alır.
Terleme aynı zamanda...
Sağlıklı Yaşam Önerileri
DEVAMINI OKU
2 Ağustos 2018
Laktoz İntolerası Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Laktoz memeli hayvanların sütünde bulunan süt şekeridir. Vücut laktaz enzimi üreterek laktozun glikoz ve galaktoza parçalanıp vücutta kullanılmasını sağlar. Laktoz intoleransı süt ürünlerindeki ana karbonhidrat olan laktozun sindirilememesinden dolayı oluşmaktadır.
Birincil Laktoz intoleransı: Laktaz enziminin hiç olmaması veya üretiminin yaşla birlikte azalmasıyla oluşmaktadır.
İkincil Laktoz intoleransı: Bağırsak duvarındaki in...
Özel Beslenme Durumları
DEVAMINI OKU
27 Temmuz 2018
Yaz Meyvelerinin Faydaları
Meyveler beslenme de en önemli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Lif açısından zengindirler. Meyveler, fruktoz adı verilen meyve şekerinden oluşur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta porsiyon kontrolüdür.
ERİK
- A,C vitamini, lif ve potasyum içeriğiyle iyi bir kaynaktır.
-Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
- Hücrelerin serbest radikallerden zarar görmesini antioksidan içeriğiyle engellemektedir.
-Kronik hastal...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
27 Temmuz 2018
Gece Atıştırmalarını Önlemek İçin 10 Tavsiye
Gece yenen yemekler, ihtiyacınız olandan daha fazla kalori tüketmenize, kilo almanıza ve sabahları kalktığınızda kendinizi yorgun, halsiz hissetmenize sebep olabilir.
Gece yemek yeme ataklarını önlemek için neler yapmalı?
1- Alışkanlıkları değiştirmek için sorunun nedeninin tanımlanması gerekmektedir. Gündüz aşırı derecede kısıtlanmış yiyecek alımı, can sıkıntısı, üzüntü veya öfke gibi duyguları frenlemek için yiyeceğe yönelim artmakta...
Sağlıklı Yaşam Önerileri
DEVAMINI OKU
17 Temmuz 2018
Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Sağlıklı bir uyku kişinin hem bedenen hem zihnen aktif olmasında çok etkilidir. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte uyku problemleri artmaya başlamıştır. Yapılan birçok çalışmada uyku kalitesinin azalması ile sağlıksız beslenme alışkanlığı ilişkili bulunmuştur. İdeal uyku süresi yaşa göre ve kişiden kişiye göre değişmekle birlikte yapılan bir çalışmada 6 saatten az ve 9 saatten fazla uyuyan kişilerin beden kütle indekslerinin (BKİ) da...
Sağlıklı Yaşam Önerileri
DEVAMINI OKU
17 Temmuz 2018
Karaciğer Yağlanması İçin Beslenme Önerileri
Karaciğer yağlanması, adından da anlaşıldığı gibi karaciğerde yağ birikimiyle karakterize olan bir hastalık çeşididir. Alkole bağlı ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması olarak temelde 2 grubu ayrılmaktadır.
Alkole bağlı karaciğer yağlanmasında fazla alkol alımından kaynaklı karaciğerde yağ birikimiyle beraber hasar oluşmaktadır. Bu durumda alkol alımının sona erdirilmesi için tüketimin minimalize edilmesi oldukça önemlidir.
Alkole b...
Özel Beslenme Durumları
DEVAMINI OKU
13 Haziran 2018
Sınava Hazırlananlar İçin Beslenme Önerileri
Sınava hazırlanan kişilerde ‘’dikkat’’ ve ‘’motivasyon’’ üzerinde durulması gereken en önemli noktalardandır. Sınava hazırlık sürecinde kişiler daha aktif olmalıyken zaman kavramını en iyi şekilde kullanmalıdır. Herkes hayatı boyunca belirli sınavlara girmiş ve bu sınavlara yönelik hazırlık muhakkak yapmıştır. Sınav stresi, bu yolda karşımıza çıkan ve bizi bazı noktalarda zorlayan olumsuz durumlardan biridir. Buna karşılık kişinin kendini motive ...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
11 Haziran 2018
Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan ayında tüketilen öğün miktarları azaldığından beslenmede birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Ramazan bayramında ise normal yemek yeme düzenine geçerken daha fazla yeme eğilimi gözlenebilmektedir. Bu durumda az miktarda öğün ile fazla yemek yerine az ve sık beslenmek daha doğru olacaktır. Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı tekrar hızlandırmak için yapılması gereken ilk adım bayrama yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla başlamaktır. Yi...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU
29 Mayıs 2018
Sigaranın Besin Tüketimine Etkisi
Sigara; kardiyovasküler hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları ve çoğu kanser türü için büyük bir risk faktörüdür. Yapılan çalışmalarda, sigara içen bireylerin, sigara içmeyenlere göre C vitamini, folik asit, posa, A vitamini, çoklu doymamış yağ asitleri, demir, beta karoten ve E vitamini alımları düşük çıkmıştır. Doymuş yağ alımları ise daha fazla bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda sigara içen bireylerin, içmeyenlere göre daha sağlıksız beslen...
Sağlıklı Yaşam Önerileri
DEVAMINI OKU
17 Mayıs 2018
Bitkisel Kaynaklı Alternatif: Soya Sütü
Soya sütü, soya fasulyesinden suyun özütlenmesi yolu ile elde edilen ve besleyici özelliklere sahip olan bir gıda maddesidir. Uzak Doğu ülkelerinde özellikle de Japonya ve Çin’de yıllardır bilinmektedir. Gerçekte süt sayılmayan soya sütü, besin değerleri bakımından inek sütüne yakın olduğu ve genellikle süt yerine tercih edildiğinden süt olarak adlandırılmaktadır.
Latoz intoleransı olan kişiler inek sütü, keçi sütü gibi laktoz içeren sütlerin ...
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
DEVAMINI OKU